Doğumgünü kutlamalarını kim sevmez?

İlk yaşgünü fotoğrafımı albümde gördüğümde kaç yaşındaydım hatırlamıyorum. Çok severdim o siyah beyaz fotoğraflara bakmayı. Annem özenle doğumgünü pastamı yapmış, masada Çataltepe Gazozları, tuzlu ve tatlı kurabiyeler, meyva ve çerez. Eve fotoğrafçı Zalım çağırılmış, babam fotoğraf çektirirken bile konuşuyor. Gülerek “ileride konuşan fotoğraflar da olacak” diyor. Ben şaşkın, elimde bir kurabiye fotoğrafçıya bakıyorum. Abim daha dört yaşında, doğumgünü mumunu üfleme derdinde.

Okul sıralarımda ise haftasonları arkadaşlarımı eve çağırdığım doğumgünü kutlamalarım oldu. Annem her seferinde doğumgünü pastamı özenerek yapar, masayı donatırdı. Arkadaşlarımla masanın etrafına toplanıp çektirdiğimiz doğum günü fotoğrafları, hala benim en mutlu hazinem. Teyibe kaset koyup oynadığımız, eğlenceli sohbetlerin yapıldığı, hediyelerin açıldığı unutulmaz günlerdi benim için doğum günleri.

Özel hissetmek her çocuğun hakkı ailede. Biz onlara doğum günleri bahanesi ile “sen bizim için çok değerlisin, senin dünyaya gelişini kutluyoruz” mesajı veriyoruz. Bu değerlilik hissi tüm hayatını etkiliyor insanın. Kendine güvenini, hayata bakışını, kişiliğini, ilişkilerini.

Her insan doğar, yaşar ve ölür...

Yaşam yolculuğunda zerafetle, coşku ve sevgi ile yol almayı önemsiyorum. Yolculuğumda bana eşlik edenleri, yol ayrımlarında farklı rotalara gidenleri, benim hayatıma katkı sağlayan herkesi sevgiyle kucaklıyorum. Onlar olmasaydı ben şimdiki ben olamazdım. “Neden ben, bu benim başıma neden geldi” demek yerine “başıma gelen bu olaydan ben ne öğrenmeliyim?” sorusunu sordum her zaman.

Dantel gibi işlemek lazım hayatı, ince ince, özenle. “Kalbini karartma” der büyüklerimiz. Kalbini her zaman parlatırsan, içine iyilik, yardımlaşma, samimiyet, şükür koyarsan doğru yoldasındır. Güzel dostlar biriktirmek, kıymet bilmek, kıymetini bilenlerle olmak ise bir ayrıcalık.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Yaş otuz beş! yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün” şiirini yazdığı 1946 yıllarında demek ki ömürler kısaymış. 2023 yılının gerçeğinde neredeyse gençler o yaşlarda evlenmeye karar veriyor, hayata yeni başlıyorlar. Ben de bu yaşları çoktan geçmiş bir Mavianne olarak, yeni yaşımın da geride kalan yaşlarım kadar şahane geçmesini diliyorum.

İyi ki doğdum!

4 Yorumlar

  1. Doğum gününüz kutlu olsun. Nice yaşlara sağlıkla girmenizi dilerim. Hülya

    YanıtlaSil
  2. Cahit Sıtkı Tarancı'nın "35 Yaş " şiiri insan ömrünü ne güzel özetler. Anlamlı yazınızda iki cümle özellikle düşündürdü beni: "Yaşam yolculuğunda zarafetle, coşku ve sevgi ile yol almayı önemsiyorum." Dantel gibi işlemek lâzım hayatı, ince ince, özenle." Yürekten katılıyorum.
    Aynı güzel duygularınız ve inceliğinizle masmavi, aydınlık yıllarınız olsun.

    YanıtlaSil
  3. Nice mutlu sağlıklı yaşların olsun. SEvgiler :)

    YanıtlaSil
  4. ayy maşallah maşallah sanaa :)

    YanıtlaSil