“Hasan Emmi sen öte tarafa göç ettiğinde bize bir haber salsan keşke, sen de “Cennetteyim” demezsen eğer biz boşuna uğraşmayalım” Saray Camisinde bir grup esprili genç, amcama söylemiş bu sözleri. Onun nasıl biri olduğunu tanımlayan bir enstantane olmuş. Yüzünde ona çok yakışan gülümsemesi ve beyaz sakalları ile filmlerde tasvir edilen “Beyaz Sakallı Nurlu Dede” ydi O.

Babamlar Hakkı, Hasan ve Muharrem üç kardeş çok küçük yaşlarda anneleri doğum yaparken vefat etmiş, öksüz
kalmışlar. Birbirlerine düşkün, her biri kendi şahsına münhasır Ünye Sevdalısı kardeşlerdi. Hakkı Amcam ve babamın muhabbet ederken çıkan gür ve yüksek volümlü sesleri yanında ben hiç Hasan Amcamın sesini yükselttiğini duymadım. Her zaman sakin, munis ve yumuşak huylu hatırlıyorum onu.

Hasan Amcam ve babamdan Gazoz anıları dinlemek büyük keyifti çocukken bizler için. Albüm sayfalarındaki siyah beyaz fotoğraflara bakar gibi olurduk. İki kardeşin Çataltepe Gazoz Fabrikasında birlikte çalıştıkları o günleri, coşkuyla ve heyecanla anlatmalarını ağzımız açık dinlerdik. 1961 yılından 1974’e kadar babamla birlikte gazoz yapmışlar, sonrasında Çataltepe Memba Suyunda çalışıp emekli olmuş Hasan Amcam.

Amcamın göç ettiğini öğrenince üç kardeşin kavuştuğunu düşündüm. Belki de, küçük yaşta kaybettikleri anneleri onları aldı kanatlarının altına kim bilebilir? Gözleri yaşararak anlatırdı çocukluğunu ve annesini amcam her zaman. Eşi Hatice Yengem, evlatları Yasemin, Faruk ve Emin de çok düşkünlerdi melek gibi bir adam olan amcama. Kulağı ezanda, her vakti camide kılmaya özen gösteren amcam, 80’ninde bile o beşinci kattaki evinden merdiveni inip, meydandaki Saray Camiine giderdi.

Onun için her türlü hizmet bir ibadetti. Kalp kırmamak, her canlıya merhametle yaklaşmak, güzel söz söylemek, tebessüm etmek insanlığın bir gereğiydi. Hep şöyle düşünmüşümdür o teneşir taşında yattığımızda son namazımız kılındığında, hocanın sorduğu “hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusuna yürekten verilen “Helal Olsun” cevabı için yaşamalı insan. Amcamın cenazesinde, onu seven ve sayan kalabalık cemaatin gönülden bu cevabı vermeleri, içimizin acısını bir nebze huzura bıraktı.

Bu Dünyadan ak sakallı, güzel yürekli, insan gibi insan bir Hasan Korkmaz geçti. Melek amcam Allah'ım Rahmet Eylesin sana, mekanın cennet olsun. Hepimize sabır diliyorum.

2 Yorumlar