Hayata geliyoruz, başlıyor seyahatimiz ve maceramız. Bu macerada ne kadar kendimiz olabiliyoruz? Yoksa önce ailemizden, sonra toplumdan öğrendiklerimizle yıllarımızı geçirip, kendimizi tanımadan mı bu dünyaya veda ediyoruz? Son zamanlarda kendime yolculuk yapıyorum, bunun için kitaplar okuyor, uzmanların videolarını izliyorum ve inanılmaz bilgiler öğreniyorum. Şaşkınlık içerisinde ne kadar çok şey bilmediğime şahit oluyorum. Yeter ki sen niyet et kendini geliştirmeye, kendi özüne katkı sağlamaya, bilgiler yağmur gibi üzerine yağıyor.

 Bu süreçte gördüm ki, yeni bir bilinçle kendimizi buldukça yeniden doğuyoruz. Bilincin arttıkça amaçların değişiyor, seçimlerin değişiyor ve yeni yollar, kapılar açılıyor önünde. Her yeni öğreti yaşamında kaliteli anlar sağlıyor. İnsanın kendini sevmesi, değer vermesi, saygı duyması kendine yaptığı yolculukla ve kendini gerçekleştirmesi ile mümkün oluyor. Bu süreçte kalbini dinlemek ve başkaları ile kıyası bırakmak ilk adım olabilir. İnsanlığımızın kıymetini bilip, farklı bakış açılarını kucaklayıp ve kendimize yeni ufuklar açmaya izin vermeliyiz. Biz hayatımızın senaryosunu yazıp, başrolünde oynayacak güçte olduğumuzu keşfedelim yeter.

 Klinik Psikolog ve Yazar Beyhan Budak’ta şöyle diyor; Bir insanın sahip olabileceği en büyük erdem kendisini tanıması, kendini bilmesidir. Kendini tanımayan bir insanın kendini gerçekleştirmesi en iyi versiyonuna ulaşması imkansızdır. İçinde ne olup bittiğini bilmeden gelişmen sorunlarını çözmen mümkün değil. Kendini keşfetmen için kendine sorabileceğin sorular şunlar;

 

  1. Son yıllarda seni üzen şeyler nelerdir? Bu üzen şeyler konusunda yapabileceklerin var mı? Değiştirebileceklerin neler değiştiremeyeceklerin neler?
  2. Enerjini nereden alıyorsun? Dışarıdaki dünyadan mı yoksa kendi iç dünyandan mı? Seni besleyen kaynaklar neler?
  3. Yakın olduğun 5 kişiyi düşün. Hayatındaki bu insanlarla ilişkinin niteliği nedir? Eşit bir ilişki içinde misin, yoksa kendini sevdirme çabası mı gösteriyorsun? Aşırı fedakarlık mı yoksa bencillik mi var?
  4. Sen uyurken her şeyi değiştirme gücü olan bir peri seni ziyarete gelseydi ve tüm problemlerini çözmüş olsaydı ancak senin bundan haberin olmasaydı, sabah kalktığında neyin değiştiğini fark ederdin?
  5. Seni tanımlayan davranışlarını bir düşün bakalım, bunlar senin tercihin mi yoksa mecbur hissettiğin için mi yapıyorsun?
  6. Sevdiğin insanları tamamen değiştirmeye çalışıyor musun? Sence bunun altında yatan hangi sebepler yatıyor?
  7. Seni 3 kelime ile tanımlasak bunlar ne olurdu?
  8. Kendine nasıl davranıyorsun? Bunu iç sesine bakarak anlarsın: hata yaptığın zaman, başarılı olduğun zaman nasıl konuşuyor iç sesin?
  9. Başkalarına davranış şeklinle kendine davranış şeklin arasında fark var mı? Kendine çok kızdığın bir hatayı başka birisi yapsa ona nasıl davranırdın, neler derdin?
  10. Saplantı haline getirdiğin, sana yararı olmadığı halde vazgeçemediğin şeyler var mı?
  11. Kendine güveniyor musun? Güvendiğin alanlar neler, güvenmediğin alanlar ne? Bunları değiştirmek için ne yapabilirsin?
  12. Zamanını en çok neye harcıyorsun? Zamanını harcadığın bu şeyler senin için faydalı şeyler mi, gerçekten önemsediklerin mi?

Bunların üzerine zaman ayırıp düşünmeye ne dersiniz?


Kaynak: Beyhan Budak, Klinik Psikolog, Yazar

4 Yorumlar

  1. kendini geliştirme çabaları bağımlılık yaratıyor gibi hissediyorum bunu güzelleştirebilecek bir kelime ya da öyle olmadığını ispatlayacak bir şey var mı merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel bir bağımlılık. tekamül serüveni diyebiliriz belki. meleklik mertebesine ulaşma da güzel sanki ne dersiniz :))) inşallah başarırız

      Sil
  2. Değerli bilgi ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim Fatma Hanım.

    YanıtlaSil