Doğum gününüzü kutlar mısınız?

Bizde özel günleri kutlamak önemlidir, özellikle doğum günü kutlamalarının yeri ayrıdır. Siyah beyaz doğum günü fotoğraflarıma bakmayı çok severim. Yanımda annem babam, abim ve kardeşim. Kuzenlerim ve akrabalarımla olan doğum günleri, ilk okula başlayınca yerini arkadaşlara bırakmıştı. Fotoğraflardaki yüzler değişse de masadaki doğum günü pastası ve Çataltepe Gazozu başroldeki yerini korurdu. Annemin sadece üç malzemeyle yaptığı pandispanyanın tadı hala damağımda. Altı yumurta, altı fincan şeker ve beş fincan un ile yaptığı pandispanyayı krema ile süslerdi. Salonda sehpada duran şamdanın kocaman mumu alınıp, itinayla pastanın üstüne saplanırdı. "İyi ki doğdun" temposuyla pastaya üfler, bir yaş daha almanın gururu ve mutluluğu üzerimde olurdu. Çevremde gülüşen konuşan sevdiklerim, benim dünyaya gelişimi ve yeni yaşımı kutluyorlardı. Demek ki önemseniyor ve seviliyordum. İşte bu yüzden önemlidir doğum günlerini kutlamak. O çocuğa hissettirdikleri ve mutlu bir yetişkin olmasını sağladığı için. Hafızasında güzel anılar bırakmak, sevildiğini, özel olduğunu, önemsendiğini hissettirmek mühim mevzuu. 

Bu alışkanlığı kendi çocuklarımda da, çevremdeki dostlarla da devam ettiriyorum. Hatta bir doğum günü defteri yaptım kendime, defterin sayfalarını aylara göre ayırıp herkesin doğum gününü not ettim. O defteri her ay başı açar bakarım bu ay kimlerin doğum günü diye. Küçük sürprizler yapmayı severim, önemli olan karşındakini hatırlamak ve özel hissettirmek. Bazen elmalı pay yapıp götürürüm üstüne bir mumla, doğum günü pastası olur. Bazen de, uzaktaki arkadaşıma kargo ile çam sakızı çoban armağanı gönderirim. Kim istemez ki hatırlanmayı, değer verilmeyi?

Bazı aileler için doğum günlerinin sıradan bir gün sayıldığını ve kutlanmadığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. İnsan ailesinde ve çevresinde ne görüyorsa herkes bu şekilde yaşıyor sanıyor. Tabi ki, aile yapısı, örf ve anane, yetişme tarzı gibi faktörler etkili. Sadece bir Whats App mesajı ile kutlama yaptığında bile insanı mutlu edebiliyorsan, bu kutlamalardan asla vazgeçmeyeceğimi biliyorum. Bir arkadaşıma sürpriz doğum günü yaptığımda, göz yaşlarını tutamamış "benim şimdiye kadar doğum günümü kutlayan olmamıştı" demişti. Hayat kısa, zaman çok çabuk geçiyor, yaş alıyoruz, yaşlanıyoruz, geriye güzel anılar kalıyor. Hele de bir insanın hayatına güzellikle dokunabilmek, yüreğinde bir iz bırakabilmek çok değerli. 

14 Ekim bugün, benim doğum günüm. Evet ben tam bir teraziyim, her ne kadar burçları pek bilmesem de okuduğumda özelliklerini kendimde bulurum. Her yıl Ekim ayı gelince içimi çocuksu bir heyecan kaplar. Belki de çocukluğumdaki çok mutlu olduğum o günler gelir aklıma. Fotoğrafçı Zalım veya Öndersev eve çağırılmış bu anı ölümsüzleştirecek. Herkes en güzel kıyafetlerini giymiş, o ihtişamlı pastanın arkasında gülümsüyoruz. En sevdiklerimden biri de anne yapımı poğaçalardı, arası açılıp dilimlenmiş peynir ve domates konulurdu. Annemin becerikli elleri masayı donatır, babamın muhabbeti fotoğraf çekilirken bile sürer. "Sus Muharrem Abi fotoğraf sesli çıkacak" sözleri hala kulaklarımda. O zamanlar cep telefonu diye bir alet olacak ve sesli fotoğraf çekilecek denilseydi babam "ben size söylemiştim" derdi sanırım. 

İyi ki doğdunuz, iyi ki doğdum. Her insanın dünyaya gelişinin özel bir nedeni ve sadece kendinin keşfedebileceği bir sırrı var. Umarım hepimiz o sırrı buluruz ve hayata geliş amacımız doğrultusunda yararlı işler yaparız. Çok sevdiğim kitapların yazarı Azra Kohen "Gör Beni" romanında şöyle diyor; Kimsin sen? Kim olmaya karar verdin? Kendini seçtin mi? Yoksa başkalarının seçimlerinden mi etkilendin? Sen, olmaya karar verdiğin kişisin.

DOĞUM GÜNÜ DİLEĞİM

@makeawishturkiye @birdilektutdernegi #doğumgünlerinizetalibiz

1 Yorumlar

  1. Doğum gününüz kutlu olsun.
    Ailenizle nice sağlıklı ömürler dilerim.
    Bende o diğer gruptanım.
    Kutlanmadı. Bizde açıkçası kutlamayız. Sadece küçük bir pasta o kadar.
    :))

    YanıtlaSil