İyimser olmanın erdem olarak görülmediği bir çağda yaşamak beni üzüyor olsa da, hayatı daha yaşanılır ve çekilir kılan hep bu iyimser ve neşeli insanlardır. Çevremizde ne çok umutsuz, kibirli, mutsuz, endişeli, asabi, olumsuz insan var ve negatif enerjileri yayılıyor tüm evrene. Olumlu, huzurlu, akışta, huşu içinde olan iyimserler yüzü suyu hürmetine dönüyor bu gezegen.

Dengede olmanın güzelliği, rutinin zevki ve huzur denizinde olabilmenin keyfini yaşamak her insan oğlunun tadabileceği bir hal. Ancak bunun için çaba göstermek, çokça okumak, kendini eğitmek, emek vermek, kendi sınırlarını aşmak lazım. Günümüzde artık her bilgi tek tuşla elimizin altında, bunun yanı sıra kitaplar engin bir okyanus kadar bilgi ve eğitim kaynağı bizler için.

Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun eğitici ve ufuk açıcı kitaplarından biri; “Mutlu Bir Yaşam, Akış Yaşantısından Doğar”. Oradaki tespitlere bir bakalım;  iyimserler, geleceğe ilişkin genel bir güven duygusu içindedirler ve genelde olumlu sonuçlar alacakları beklentisi içindedirler. Oysa kötümserler, geleceğe ilişkin bir kuşku içindedirler ve genelde olaylarım olumsuz sonuçlanacağı beklentisi içindedirler. 

“Karamsar her fırsatta bir güçlük; iyimser ise, her güçlükte bir fırsat görür” L.P.Jacks 

İyimserler, yaşamlarında bir takım güçlüklerle karşılaştıkları zaman, kötümserlere göre daha az gerginlik yaşarlar. Daha az kaygı ve çökkünlük yaşarlar, olumsuz olaylara daha iyi uyum sağlarlar, yaşadıkları olaydan ders çıkarırlar. İyimserlerin olumsuzluklarla baş etme becerileri kötümserlerden daha iyidir, işlerinde daha üretkendirler. 

Olumlu olmak, gerçekçi olmakla uyumlu olmalıdır, yalnızca olumlu sonuçlar alınacağını beklemek demek değildir, ancak işler yolunda gitmese bile, bununla başa çıkabileceğine ilişkin güven duymaktır iyimserlik. 

Yapılan araştırmalarda, zamanı dengeli kullananların, toplumun diğer kesimine göre daha mutlu ve iyimser oldukları, yaşamlarında daha çok doyum buldukları, daha etkin oldukları, kendilerini daha iyi gerçekleştirdikleri, amaçlarına daha çok ulaşabildikleri gösterilmiştir. 

Her zaman insanın bir amacı olmasını savunmuşumdur, sürekli kendini geliştiren, kendini seven, kabul eden, kendisiyle barışık, başkalarıyla olumlu ilişkiler içinde olan ve çevresindekilere fayda sağlayan, kendi yaşamını yöneten insan; mutlu ve huzurludur. 

Beni hafifleten ve bulutlarda hissi veren bir melodi kulağımda yazdım bu yazıyı; Can Bonomo ve Demet Evgar’ın birlikte seslendirdikleri “Rüyamda Buluttum”. Sizin de modunuzu, moralinizi yükseltecek, sizi motive edecek bir müzik vardır, hemen onu açıp bulutlara çıkmaya ne dersin?

ÜNYE KENT GAZETESİ

2 Yorumlar

  1. Kötümserlerin içinde iyimser olmak da yel değirmenleri ne karşı donkişot olmak gibi. Çok yorucu, sonu yok ama yine de dediğiniz gibi dünyayı güzelleştiriyor:)

    YanıtlaSil
  2. şarkı için teşekkürler :)

    YanıtlaSil