24 Mayıs 2014/TRAFOK Sergideki fotoğrafımla

Ramazan ayının beş gününü geride bıraktık. Büyüklerimiz “sayılı gün çabuk geçer” derler bilirsiniz. Çevrenize bir bakın herkes aynı sözü tekrarlayıp duruyor “Ahh! Eski Ramazanlar”. Aslında özlenen, eski Ramazanların gençlik veya çocukluktan damağımızda kalan tadı mıdır? İnsanoğlu şu andaki durumundan pek de memnun olmayan bir tabiatta. Hep bir arayış ve özlem içerisinde. Ya gelecek için endişeleniyoruz, ya da geçmişe dair pişmanlıklarımız, özlemlerimiz oluyor. 

“Eski Ramazanların en çok neyini özlüyorsunuz?” diye sorsam size ne cevap verirdiniz? Bir düşünün bakalım o günleri özel ve unutulmaz kılan neydi? Annenizin heyecanlı ve koşuşturmalı iftar hazırlığı mı? Babanızın getirdiği pidenin kokusu mu? Kardeşinizle pencerede beklediğiniz iftar topunun sesi mi? Bir anıyı seçmek pek de mümkün görünmüyor. Her biri birbirinden kıymetli bu anıların. 

Çocukluğumun Ünye’de geçen Ramazanından güzel anılar var benim de heybemde. Özellikle Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine iftar sofrasının açılmasının önemini o zamanlar anlamıştım. Babam iftar saati eve gelirken hiç tanımadığımız bir amcayı da yanında getirip, “Tanrı misafirimiz var iftara” dediğini hatırlıyorum. Annem hemen sofraya bir tabak daha koyup, hiç sorgusuz sualsiz güler yüzle “hoş geldiniz” deyivermişti. Daha sonraki akşamlarda da iftara çat kapı gelen veya babamın getirdiği misafirlerimiz olurdu. İftardan sonra giderken de babam “Diş Kirası” deyip ellerine bir şeyler verirdi. Ev  sahibinin “misafirimiz oldunuz, benim sevap kazanmam için vesile oldunuz. Zahmet edip yol yürüdünüz, yemek yerken dişlerinizi yordunuz, bu da sizin dişinizin kirası olsun” demek istediği bir Osmanlı geleneği olduğunu daha sonra öğrendim. Bakar mısınız şu nezakete, tevazu ve cömertliğe.

 Bizim özlediğimiz belki de bu naif zamanlar, düşünceli insanlar. Bizim aç kalmamıza Yaradan’ın ihtiyacı olmadığı hepimizin malumudur değil mi? Önemli olan bizim oruç tutarken nefsimizi terbiye etmemiz, iyiliği çoğaltmamız, aç açıkta olanın halinden anlamamız.  Açlığın bedenimize sağladığı bir çok faydasının yanında sabrı ve teslimiyeti de bize öğrettiğini düşünüyorum. Sanki biraz durup kendimizi dinleme ve duyma zamanı bir nevi Ramazan Ayı. Bu ayın, manevi havasını hissetmenin ve ritüellerini yerine getirmenin zevkini yaşamayı seviyorum.

 “Niyetliyim” diyoruz ya oruçluyken çay veya kahve teklifini geri çevirirken. Niyetliyim,  “hoşgörülü olmaya, nazik ve anlayışlı davranmaya, sabırlı olmaya, şikayet etmemeye, iyimser olmaya, kimseyi kınamamaya, gıybet yapmamaya, bolca şükür etmeye, mucizeleri görmeye, güzel söz söylemeye, güzel görmeye, hayır hasenat yapmaya” da diyebilsek.


6 Yorumlar

  1. eskiden evet zenginler evin bahçesinde yoksullara iftar verirmiş ve yanında da altın verirmiş buna diş kirası veya diş lirası deniyormuş :) benim ailenin ataları yapıyormuş bunu sökede kuşadasında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında sadece zenginler için olmasa gerek yarım elma gönül alma
      değerli yorumun için teşekkürler deep

      Sil
  2. Merhabalar.
    Ramazan ile ilgili paylaştığınız yazınızı büyük bir keyif alarak ve zevkle okudum. Ben, sizin yazınızın satırları arasında kendimi buldum. Ramazan sevinci ve güzellikleri hepimiz için çok şey ifade ediyor. Ramazan ayını ben de çok severim. Hatta Ramazan ayının gelişini bir çocuk gibi sevinerek kutlayarak karşılarım.
    Hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı dilerim. Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Ramazan heyecanından olacak, Ramazan ayı için bir şeyler yazdık ama, "niyetli olma" konusuna hiç değinmedik. Niyetli olmak ne güzel bir durum bildirim halidir. Ramazan ayı içerisinde , vaktine ve duruma göre birine "ne alırsın?" diye sorulduğunda, o da eğer oruç tutuyorsa "niyetliyim" der. Niyetli olmak, kişinin oruçlu olduğunu gösterir.

    Sizin de dediğiniz gibi olumlu ve güzel şeylere niyetli olma hali, ancak ve ancak belki Ramazan ayı içerisinde olabilir. Ancak, Ramazan ayı dışındaki diğer aylarda aynı durumla karşılaşmak mümkün olmayabilir. Kimse iyi ya da kötü niyetini açık etmez!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey güzel yorumunuz için çok teşekkürler
      Ben öyle düşünmüyorum aslında sadece Ramazanda değil hep İYİ NİYETLİ olma halinde olmalı insan. Düşünsenize böyle olduğunu bu Dünyada cenneti yaşarız
      sevgiler

      Sil
  4. Merhabalar.
    Her zaman insanların hep iyi niyetli olmalarını hayal bile edemiyorum. Keşke sizin dediğiniz gibi insanlar hep iyi niyetli olsalardı; bu dünyada ne dövüş, ne de kavga olurdu ve bu dünyada cenneti yaşardık.
    İşte bu dünyayı cennete çevirmemize müsaade etmiyorlar. O zaman ahiret hayatı dediğimiz yerde cennet ve cehennemin olmasının bir anlamı kalmazdı.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil