“İnsanın öğrenmesi gereken ilk dil, tatlı dildir” diyen Barış Manço’ya katılmamak elde değil. Günlük hayatımızda ne kadar sıklıkla teşekkür ediyoruz, gülümseyerek memnuniyetimizi dile getiriyoruz? Teşekkür ediyorum dediğinizde karşınızdakinin yüzü aydınlanıyor değil mi? Bu mucizevi etkiyi anında karşınızda görmek mümkün. İnsanları mutlu etmek bu kadar kolayken, tatlı dilli olanların parmakla gösterilecek kadar az olması düşündürücü.

İnsanların üzerinde olumlu etki yaratan cümleleri araştırırken, Blog yazarı Michael Thompson’ın yıllarca süren araştırması sonucunda tespit ettiği 11 cümleyi paylaşıyoreğitimci-yazar Dr. Bahar Eriş “Şimdi Değilse Ne Zaman”  kitabında. 

1.      Seni düşünüyorum. Mesela bir arkadaşınız size bir endişesini anlattıysa, bir kaç gün sonra ona bir mesaj atıp “seni düşünüyorum, umarım daha iyisindir” demek büyük fark yaratabilir. Birini düşünüyorsanız, bunu ona söyleyin.

2.      Seni iyi gördüm. “Uzun zamandır seni görmemiştim çok iyi görünüyorsun.” Kadınlar bunu birbirlerine daha çok söylüyorlarmış. Erkekler de aynısını yapabilir. İnsana çok moral veren bir cümle.

3.      Sen ne düşünüyorsun? “Senin bu konuda fikrini öğrenmeyi çok isterim. Senin tavsiyen nedir?” Bir çok insan deneyimlerini paylaşmayı, öğrendiklerini anlatmayı sever. Seslerinin duyulmasını, görüşlerinin saygı görmesini, bakış açılarının takdir edilmesini ister. Karşınızdakinden bir konuda fikrini isteyebilirsiniz.

4.      Olaylara bakış açına bayılıyorum. “Seninle olduğum zamanlar hep yeni bir şey öğreniyorum. “Ne kadar ilginç, hiç böyle düşünmemiştim.” “Düşünme biçimin hoşuma gidiyor.”

5.      Son konuştuğumuzda bana şöyle demiştin, bir gelişme var mı? Bunu söylediğinizde karşımızdaki insan onu umursadığımızı dinlediğimizi anlar.

6.      “Senin tavsiyene uydum, iyi ki de öyle yapmışım, çok işime yaradı.” İnsanlar tavsiyelerinin dinlenmesinden hoşlanır. Fayda sağladıklarını bilmekten, söylediklerinin başka bir insanın hayatı üzerinde olumlu etki yaratmasından hoşlanır.

7.      “Seni özledim.” Bugün bir arkadaşınızı arayıp onu ne kadar özlediğinizi söyleyip, ikinizi de gülümseten anılar paylaşırsanız mutlu olur. Dostluklar böyle güçlenir.

8.      “Senin şu özelliğine bayılıyorum.” Bu dünyada herkesin güzel özellikleri vardır, bunlara dikat etmek ve insanlara söylemek çok güzel sonuçlar doğurur. Küçük ayrıntılara dikkat etmek, bu kişiye “benim için önemlisin” demektir.

9.      “Enerjine bayılıyorum.” “Seninle ne zaman vakit geçirsem hep kendimi daha iyi hissediyorum.” “Pozitifliğine bayılıyorum.”

10.  “Bir şey gördüm ve bana seni hatırlattı.” “Bir şarkıyı dinlerken aklıma eski günler geldi.” Bunu yapmak birkaç saniyenizi alır ve karşınızdaki insana ona değer verdiğinizi hissettirir. Arkadaşınızın seveceği küçük bir hediye alabilirsiniz. İnsan beklenmedik zamanlarda alınan hediyelerden mutlu olur, özel hisseder.

11.  İyi bir insan olduğun için teşekkür ederim. İnsanlara iyi bir insan olduklarını söylemek, onları daha iyi bir insan olma yolunda teşvik eder. Ve çoğu insan iyidir.

Liste daha da uzayabilir; özür dilerim, lütfen, sayende, eline sağlık, iyi ki seni tanımışım, hayatımda olduğun için çok şanslıyım. Bu cümleleri içtenlikle birbirimize her söylediğimizde dünya daha güzel bir yer olabilir.

2 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Yılanı deliğinden ne çıkarır diye bir soru sorulsa; hemen söylerim; tatlı dil.
    Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey çok sağ olun tatlı diliniz hep konuşsun, yazsın
      sevgiler

      Sil