“Bakmakla görmek, aşık olmakla sevmek arasındaki fark nedir?” diye sormuşlar Hz. Mevlana'ya… Cevaplamış: “Senin baktığına herkes bakıyor; ama ya görebildiğini herkes görebiliyor mu? Herkes aşık olabiliyor ama herkes senin gibi sevebiliyor mu? Aralarındaki tek fark sensin.” 

Geçen günlerde instagram hesabımda bir fotoğraf paylaştım sonbahar ile ilgili. Ankara’ya en çok sonbahar yakışıyor. Park ve bahçelerdeki ağaçların renklerine, doğanın değişimine tanıklık etmek adeta büyülüyor beni. Sararan, kızaran yaprakların süzülerek düşmesini izlemek bile insanı farklı duygulara sürüklüyor. Yaradan'a bu muhteşem tablonun içine bizi de kondurduğu için şükrediyorum. 

Ben böyle sonbahar güzellemeleri yapınca bir arkadaşım, “bakış açısı önemli” yorumunu yaptı. O zaman şöyle bir düşündüm, bakmak ve görmek aynı şey değil midir? Yukarıda okuduğunuz Hz. Mevlana’nın sözleri çıktı karşıma, herkes aynı manzaraya baksa da her biri kendi bakış açısı ve farkındalığı ile görüp, algılıyor. Benim muhteşem bulduğum bir başkasına çok sıradan gelebilir. 

Çevremdeki güzellikleri görebilmeyi kendimle barışık olmama ve farkındalığımın artması için kendi üzerimde çalışmama bağlıyorum. Kendimize, çevremize ve yaşadığımız dünyaya karşı farkındalık kazanmanın, hayatımıza birçok sürprizi getirebileceğini söylüyor uzmanlar. Farkındalıkla yaşamayı, kendi yaşam yolculuğumuzda kontrolü elimize almamız ve hayatımızı yönlendirebilmemiz açısından önemsiyorum. 

Farkındalığımızı artırmak için neler yapabiliriz? Örneğin doğru nefes alma ile başlayabiliriz işe. “Ne saçma şey, herkes nefes alıyor yoksa yaşayamazdık” dediğinizi duyar gibiyim. Yapmanız gereken; derin derin nefes almak ve kısa süreler de olsa, nefes alışımıza odaklanmak. Sakinleşmemize ve çözümsüz gördüğümüz olumsuz durumlara farklı bir açıdan bakabilmemize yardımcı oluyor doğru nefes almak, özellikle diyafram nefesi almayı öneririm. Bunun yanı sıra zihnin berraklaşması ve daha iyi hissedebilmemiz için meditasyonu öneriyor ve çok önemsiyor bir çok uzman. Ben dikkatinizi dış dünyadan kesip, nefesinize odaklanarak, huşu içinde  kıldığınız bir namazın da zihni berraklaştıracak etkiyi yaptığına inanıyorum. 

Stres altındayken, tartışma anında ya da bir olay, size olumsuz duygular yaşattığında, içinde bulunduğunuz duygu durumundan uzaklaşıp kendinizi gözlemlediğinizde, kendinizi daha iyi tanıma fırsatı yakalayabilirsiniz. Olaylar ve durumların sizi neden etkilediğini ve verdiğiniz tepkileri anlamanızı sağlayacaktır. Kitap okumanın beynimizde yeni bir aktivite başlattığını biliyor muydunuz? İnsanı ve dolayısıyla kendimizi daha iyi anlamamız ve içinde bulunduğumuz durumları daha iyi bir şekilde anlamlandırmamız konusunda bize yardımcı olur. 

Üzerimizdeki negatif enerjiyi boşaltma yollarını da bulmamız gerekir. Bu sayede stres seviyeniz de düşer. Bunun için doğada zaman geçirebilir, yürüyüş yapabilir, duş alabilirsiniz. Hayal kurmak ve hedef koymak da önemli bir husus, farkındalığı geliştirmek için. Hayattan neler istiyorsunuz, nasıl bir insan olmak istiyorsunuz, neleri değiştirmek istiyorsunuz? Bunları netleştirince çevrenize yaydığınız enerjinin frekansı değişir, o değişince de yaşamınız istediğiniz yönde ilerlemeye başlar. Bedeninize iyi bakmayı, sağlıklı beslenip, bol su içmeyi unutmamak da bu öneriler içinde yer alıyor. 

Şükretmenin çok ama çok önemli bir husus olduğunu yaşayarak test etmiş biri olarak, her an sahip olduklarımıza şükrettiğimizde, her şeyin hızla daha da güzelleştiğini fark edeceksiniz. Son olarak da birilerine karşılıksız iyilik yapmanın, sokak hayvanlarına bir kap su ve mama vermenin, ihtiyaç sahibi birine el uzatmanın, hayatınızda yaşayacağınız en büyük farkındalık adımı olacağına emin olabilirsiniz.

4 Yorumlar

  1. Görebilen gözler, duyabilen kulaklar, duyarlı bir yürek, algılama, muhakeme gücü olan, işleyen bir beyin İNSAN için çok önemli gerçekten.
    Güzel bir yazıydı, teşekkürler.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok mutlu oldum yazımı beğenmenize teşekkür ediyorum

      Sil
  2. hımm du bakayıım seğmenler parkındayııım her şeyin farkındayııım :)

    YanıtlaSil
  3. canım deep farkında olmak en güzeli :)

    YanıtlaSil