Tarkan’ın “Geççek” şarkısını dinleyip de “beğendim ya da beğenmedim” demek yerine, yine bir tartışma ve kutuplaşma ortamı oluşturmayı başardık.  Klibini ilk izlediğimde, Korona'dan bahsettiğini ve içime ümit verdiğini düşündüm ben oysa ki. Vayyy kardeşim, bir şarkı ile tüm Türkiye yine ikiye ayrıldı. İktidar, muhalefet herkes kendine yonttu, hemen siyasetin tam göbeğine oturttular şarkıyı. Ana haber bültenleri, tartışma programları, sosyal medya sallandı.

Tarkan klip yayınlanmadan önce şöyle bir açıklama yapmış; “Bir yıl kadar önce ruh halimin çok iyi olmadığı bir dönemden geçtim. Pandemi, dünyada olup biten üzücü olaylar, insanlığın endişe verici gidişatı, doğanın yok edilişi gibi bir sürü şey, beni çok etkilemiş, umudumu kaybeder gibi olmuştum. O anlarda bu şarkının melodi ve sözleri içimde yankılandı. ‘Geççek geççek elbet bu da geççek, gör bak umudun gününü gün etçek.’ Hepimize iyi gelecek bir şarkı yazmalıyım dedim. Belki bu şarkı bizi biraz teselli eder, bize moral verir, umut olur diye düşündüm. Dilerim ki ‘Geççek’, yüzünüzde bir gülümsemeye vesile olur ve hepimize iyi gelir.”

 Herkesin bu şarkı ile moral bulması, hepimize iyi gelmesi ve umut vermesi amaçlanırken konu nerelere gitti. Kafamızı düştüğü yerden kaldırıp, mutlu olmamızı, avaz avaz şarkı söylememizi, dans etmemizi, azıcık ohh dememizi kim istemiyor, bunun nedeni ne? Herkesin psikolojisinin birazcık düzelmesi, umut ve enerji dolmasını istemeyen kim? Halkımızın sanatçılarını, önemli değerlerini politize edip onlara düşman toplamaya çalışıyoruz, neden bir şarkı böylesine ciddiye alınıyor, neredeyse devlet meselesi haline geliyor? 

Çok seslilik her zaman iyidir, demokrasilerde, özgür toplumlarda halkın ruh ve beden sağlığı herkesin öncelikli konusudur. Neredeyse her üç kişiden biri depresyon hapı kullanıyor çevremde. Bir toplumda her birey kendini özgür ve umut dolu hissederse o toplum gelişebilir. Baskıcı, kötümser, kısıtlanmış ve umutları, neşesi alınmış bir toplum neye yarar?

Her şeyi politize etme sorunumuz var, bir şarkıyı hissettirdiği duyguyla dinlemek yerine, ince ince irdeleyip, kendine yontma çabası niye? Tarkan’ı ve şarkılarını beğenmez, dinlemezsin saygı duyarım, herkes sevecek diye bir koşul yok tabi ki. Benim takıldığım olay, bir şarkıdan fırtınalar koparmak ve yine silahları kuşanıp, savaşacak bir konu bulmak. Bu düşmanlıklar geçsin, gerginlikler geçsin, endişeler geçsin, yerine dostluk, anlayış ve kardeşlik gelsin isterim.

Son zamanlarda hoşgörüyü, anlayışı, neşeyi, birbirimizi saygıyla dinlemeyi, empati kurmayı unutmuş gibiyiz. Kardeşin kardeşe düşman olduğu günleri görmüş bir halkız biz. Hiç mi ders çıkarmadık yaşadıklarımızdan? Farklı görüşte olanların birbirlerine bu kadar tahammülsüzlüğü benim canımı acıtıyor, ya sizin? Dilerim ki, hep birlikte hayaller kurabileceğimiz, neşeleneceğimiz, sevgimizi birbirimize zarafetle gösterebileceğimiz, ruh ve beden sağlığımızın olduğu güzel günler görelim hep birlikte.  

ÜNYE KENT GAZETESİ

2 Yorumlar