Kulüp'ün parlayan yıldızı tek kelime ile ; Salih Bademci
Selim Songür rolüyle resmen döktürüyor.

Öyle Bir Geçer Zamanki dizisinde tanıdığım ve İstanbullu Gelin ile sevdiğim oyuncu şimdi Yalancı Dizisinde oynuyor. Her zaman başarılı oyunculuğu ile takip ettiğim ve sevdiğim Salih Bademci bu sefer tamamen ters köşe bir rolle karşımızda. Bu karakteri öyle başarı ile canlandırıyor ki, adeta karşımızda assolist Selim Songür'ün o dönemlerde gerçekten yaşadığını düşündürüyor izleyiciye. Sahne şovunu ise izlemeye doyamadım. Müthiş sanatçı.

Diğer oyuncular; Gökçe Bahadır, Barış Arduç, Fırat Tanış, Metin Akdülger ve Rasel rolündeki genç oyuncu Asude Kalebek.


Kostümleri ve dekoru ile 1950'li yılların Beyoğlu'nu ve azınlıkların o dönemde yaşadıklarına özellikle de Varlık Vergisi konusuna değinmesi hikayeyi gerçekçi ve etkili kılıyor. O zamanların İstanbul'una hayran kaldım, çok Avrupai bir şehir gördüm ben filmde. Tüm zıtlıkları ve farklılıkları ile birlikte yaşam süren hayatlar. Sömürenler, sömürülenler her dönemde aynı, iyiler ve kötüler, dürüstler ve yalancıların da her dönem var olduğu gibi.

( 11 Kasım'da Varlık Vergisi kanunu ile; Tahakkuk eden vergilerin %87'si gayrımüslim, %7'si müslim mükelleflere yüklenmişti.
27 Ocak ile 3 Temmuz 1943 arasında, tümü gayrımüslimlerden oluşan toplam 1229 kişi çalışmak üzere Erzurum Aşkale'ye yollandı. Sözlü anlatımlara göre bu kişilerin aileleri Aşkale'ye sürülenlerin "sağ dönmeyeceğine" inanıyordu. Çalıştırılacaklara verilen ücretlerin yarısı borçlarına mahsup edilmiştir. Bilgi :Vikipedi)

Gökçe Bahadır Yahudi Matilda'yı canlandırıyor ve aksanlı bir dille başladığı oyunculuğu akıcı bir Türkçeyle devam etti. Mimikleri ve oyunculuğu ile bir fark katamamıştı ne yazık ki karaktere.

Kulüp, adeta küçük İstanbul’u temsil ediyor. İçinde Türk’ü, Rum’u, Yahudisi, Kürt’ü, kentlisi (aristokratı), köylüsü (eline sazını almış köyden kente göçeni) Ebeveynleri tarafından; özellikle Aristokrat aileler tarafından onay görmeyen, kabullenilmeyen evlatlar, aile yüzü görmemiş olanla alaturka ve alafranganın kesişmesi; müzikte  yeni bir sentez. Çeşitli sebeplerle parçalanmış hayat hikayelerinin kesişmesi.


1. Kısım 6 bölümü soluksuz izledim, 2.Kısmı yapacaklarını düşünüyorum. Sonu son gibi değildi çünkü. İzlemenizi öneririm....

4 Yorumlar

  1. Bugün bir arkadaşım daha soluksuz izlediğini ve 1.sezonu bitirdiğini söyledi. Bu akşam izlemeye başlayacağım. Bademci cidden yükselen grafikte. Bir de Özge Özpirinçci ile oynadığı İlk ve Son da da çok iyi.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Salih Bademci’yi ben de çok başarılı buluyorum. Dizinin reklamını gördüğümden beri de merak ediyorum. İlk fırsatta izleyeceğim .

    YanıtlaSil