RADYODA SÖZLÜ TARİH...
  Program yapımcımız Aynur Zeren Tan'ın sunumuyla  Radyoda Sözlü Tarih  25 Eylül Saat 13:30'da Oney Flash FM’de….

  Programımızı  Radyonuz'la (89.0) eş zamanlı olarak Oney Flash FM Facebook ve Youtube sayfalarımızdan görüntülü olarak takip edebilirsiniz. 

CANLI YAYIN 'ı buradan izleyebilirsiniz

Ünye’deyim ve bugün Radyo programında canlı yayın konuğuyum beklerim efendim. 

Çok heyecanlıyım bakalım neler olacak?

Oney Flash FM’de Aynur Zeran Tan’ın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı “Radyoda Sözlü Tarih” programının konuğuydum geçen haftalarda Ünye’de. Hakan Bey ve Aynur Ablanın bu daveti beni çok mutlu etti. Öyle keyifli bir sohbet oldu ki, bir saatin nasıl geçtiğini anlamadım. Programın videosunu Ünye Flash Radyo’nun Facebook veya YouTube sayfasından izleyebilirsiniz.

Ünye’de Hamidiye Mahallesinde geçen çocukluğumdan bahsettim. Sokakta oynadığımız saklambaç, külah, sek sek, istop sadece bir oyun değil, mahalledeki çocukları kaynaştıran koşup eğlenmemizi sağlayan sosyal bir etkinlikte aslında. Oynayıp acıkınca Behire Yengemin pencereden bize verdiği ve hala tadı damağımda olan tuzlu terayağlı ekmeği hatırladım, akşam ezanından önce eve girmediğimiz o çocuk zamanların güzelliği canlandı gözümde.

Beden Eğitimi öğretmenimiz Sevgi Hoca’nın bizi 19 Mayıs Bayramı gösterilerine nasıl hazırladığını, çok büyük bir heyecan ve zevkle çalıştığımızı, Bayramların coşku ile kutlandığını, Cumhuriyet Meydanında veya Ünye Stadındaki o Bayram kutlamalarının ailelerce nasıl desteklendiğini konuştuk. Sadece sınav odaklı değildi çocuklar ve aileler, bu tip sosyal etkinlikler de çok değerliydi. Bando takımına katılmak, bayrak ve flama taşımak, tiyatro veya halk oyunu oynamak bir ayrıcalıktı bizler için.

Ünye Ortaokulunda ev ekonomisi dersini bir gün bahçede yaptığımızı unutmamışım nedense. Ünye Lisesi’nin başarılı öğretmen ve öğrencileri yer etmiştir hafızama. Üniversiteyi kazanmayı kafasına koyan öğrencilere destek olan, çok iyi eğitim veren bir okuldu Ünye Lisesi. Eğitim özelleşmemişti o zamanlar ve herkes eşit şartlarda parasız eğitim hakkına sahip olurdu. İlk okuldan taa Üniversite bitirene kadar. Şimdi duruma baktıkça çok üzülüyorum, bir çocuğun eğitimi için ne çok para çıkıyor ailenin cebinden. 

Ramazan günleri, iftarı, sahuru, mugabelesi, teravisi hepsi ayrı bir maceraydı biz çocuklar için. Sahura kalkabilmek için yalvarırdık annemize, iftara yakın balkonda beklerdik iftar topunun atılmasını elimizde zeytin ile. Sabahları ellerinde Kuran ile gelen komşu teyzeler salonda yerini alır, önüne beyaz perde gerilmiş boş koltuk mugabele okuyacak hocayı bekler. Hoca gelince hanımlar cüzlerini sürmeye başlar, yerini kaybedenler ise perdenin arkasına uzatıp hocanın bulmasını isterdi. Teravi kılınırdı mahallede bazı evlerde. Cami yerine Sevim Teyzelere gider, kıkırdayarak kılardık teraviyi biz çocuklar.

Ramazan hazırlıklarında açılan kuru yufkalar imece usulünün en güzel örneğiydi. Biz çocuklar da, o lezzetli tereyağı sürülmüş palazlarla bu etkinlikten kendimize düşen payı alırdık. Bayram hazırlıkları temizlikle başlar, lokum, su böreği, tatlı, sarma ile devam ederdi. Ailece oturulan bayram sabahı kahvaltılarının tadı ise, başka hiç birşeyde olmazdı. Bayramlıklarımızı giyer ana babamızın elini öper, harçlık alır, bayram gezmesine giderdik.

Cep telefonları daha icat edilmediğinden fotoğraflarımız Foto Öndersev veya Foto Zalım tarafından çekilirdi. Özel günlerde ya sütüdyoya gider, ya da eve çağırırdık fotoğrafçıyı. Albümlerde yer alan siyah beyaz fotoğrafların her birinin anısı ve hikayesi vardır. Özenle giyinir, süslenir poz verirsin, gözün kapalı mı çıktı, açık mı? Tab edilene kadar bilemezsin. Şimdi her an çekilen, beğenmezsen silinen selfieler gibi değildir o fotoğraflar.

Bizi biz yapan memleketimiz yaşanmışlıklarımız, anılarımız iyi ki varlar. Bu günleri hatırlamama vesile olan “Radyoda Sözlü Tarih” programında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

4 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Yerel ve bölgesel bir radyo istasyon yayını olsa gerek. Radyo dalgalarının kapsama alanı Türkiye genelinde değildir herhalde. Ben bugün yazınızı gördüğüm için, zaten proğramı dinleme şansını kaçırmışım.
    Sizi kutlarım. Radyo proğramlarınızın devamını ve başarılar dilerim. Bunlar gerçekten çok güzel olaylar. Ben de bir radyo proğramına davetli olsaydım, çok heyecanlanırdım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. programı buradaki linkten izleyebilirsiniz
      teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  2. güzel olmuştur sohbet :)

    YanıtlaSil