Görsel:Google

İşim nedeniyle birçok konferansa, sempozyuma ve toplantıya katıldım yıllardır. Bu tür toplantılar çok farklı meslek gurubundaki ve pozisyondaki insanla tanışma şansı yaratıyor. Onlardan biri önemli bir firmanın üst düzey yöneticisiydi. İş başvurularında mülakat yaptıklarında mezun olunan okul ve akademik başarının yanı sıra, gençlerin insani özelliklerine göre değerlendirme yaptıklarını söyledi. Yani IQ’nun değil de EQ’nun önemli olduğunu vurguladı. Son zamanlarda bu ikisine bir de SQ eklendi. 

Hepimizin bildiği bilişsel zeka olan IQ ve IQ testi, çocuklarını çok zeki bulan ailelerin yaptırdığı ve onların dahi olup olmadığını anlamak için uygulanan bir zekâ testi. Bu test sonucunda Ortalama IQ’su 90-109 olan insanlar normal, 110-119 arası olanlar zeki, 120-140 arası çok zeki, 140 üzeri ise dahi olarak nitelendiriliyor.  IQ’su yüksek olanlar, sayısal, muhakeme, yargı, bilgi, mantık, görsel ve mekânsal algı, gerçekçilik gibi alanlarda ilgi ve becerileri daha gelişmiş oluyor. Bu durumun ise beynin sol lobunun daha fazla çalışması ile ilgili olduğunu söyleniyor. 

Duygusal zeka da denilen EQ ise; beynin sezgilere ağırlık veren sağ lobuyla bağlantılı kişisel duygu ve düşünceleri baz alıyor. Bu durumun test edilerek ölçülmesi daha zor. Kişisel farkındalık, öz kontrol, motivasyon, empati, sosyal iletişim konusunda çok iyi olan kişiler EQ’su yüksek olarak değerlendiriliyor. Bu kişiler, hayatta başarıyı yakalayabilmek veya olayları doğru değerlendirebilmek gibi konularda IQ’su yüksek olanlardan daha başarılı olduğu görülüyor. 

Bir de Spiritüel zeka  SQ var ki; duygusal zekanın bilişsel zekayla buluştuğu ileri bir zeka kriteri olarak tanımlanıyor. Beynin bilgiyi, içgüdüyü, duyguları harmanladığı ve kendine özgü, anlam arayan, iyiyle kötüyü ayırt eden bir bakış açısı yaratıyor. Beyinin hem sağ hem de sol lobuyla ortaklaşa temas halinde olan bu kişiler, hem kendileri hem de çevreleri için barış ve huzur ortamı sağlayarak daha mutlu, daha başarılı ve daha yaratıcı bir hayat şekillendiriyorlar. 

Yukarıda bahsettiğim CEO’nun (Chief Executive Officer; bir şirketin en üst yöneticisi) iş hayatına atılan gençlerde akademik başarının yanı sıra aradığı özellikler başlıca şunlar; 

1.     1. Şeffaf olmalı; art niyetli olmamalı, söylediği ve yaptığı bir olmalı

2.    2.  İyi niyetli olmalı

3.     3. Hesabını bilmeli; atacağı adımları ölçüp biçmeli

4.     4. Diyaloğa ve gurup çalışmasına açık olmalı

5.     5. Gelişime açık olmalı; herkes kültürlü doğmuyor ancak gelişime açık kişi kendini geliştirir 

Çocuklarımızın sadece akademik başarısını çok önemseyip de diğer insani değerlerini göz ardı etmemeliyiz. Onlara; zarafeti, saygı ve sevgiyi, birlikte yaşama kültürünü, yardımseverliği, merhameti, cömertliği, dürüstlüğü, samimiyeti, alçak gönüllülüğü, insan ilişkilerinde yapıcı ve birleştirici tutumun güzelliğini ve önemini göstermeli ve öğretmeliyiz. 

8 Yorumlar

  1. SQ'mun yüksek olmasını isterdim:) Faydalı bir yazı ve faydasını görecek gençler olacaktır. Mutlu haftalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IQ muza odaklanan bir toplum var ne yazık ki, bence de diğerleri daha mühim

      Sil
  2. Günümüzde sadece akademik başarının mutluluk getirmediğini net bir şekilde görüyoruz. Diğer zeka türlerini de geliştirmek gerekiyor. Güzel bir konuya değinmişiniz :))

    YanıtlaSil
  3. çoğumuzda üçü de en azından ortalama düzeyde vardır yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortalama düzeyde olması yeterli bence de dengede olmak her zaman iyidir :))

      Sil