Gençlerin eğitim dönemlerinde derinlere ve geniş alana kök salmaya önem vermeleri gerektiğine dikkat çekiyor Doğan Cüceloğlu son kitabı “Var Mısın?”da. Kök salmadan hemen meyve veren bir ağaç haline dönmeye çalışmasınlar diyor. Bu kök salmanın sağlıklı olması için de yapmaları gerekenleri sıralıyor.

1.      Geleceğinle ilgili bir fikrin olsun. Nasıl bir gelecek hayal ediyorsun? Hayallerinde hep “ben” mi var, yoksa vazgeçilmez bir ekibin içinde kendini “biz”in bir parçası olarak mı hayal ediyorsun?

2.      Ufkunu açacak, geleceğini güçlendirecek bir yabancı dili okuyup yazabilir, konuşabilir hale gel.

3.      Kariyerinle ilgili alanda takdir ettiğin, örnek aldığın insanlarla ilişki kurmaya, onları takip etmeye özen göster.

4.      Zaman yönetimini öğren. Günlük, haftalık, aylık, yıllık, beş yıllık, on yıllık planlamalar yapın, Kendi bireysel yaşam yolunuzu seçin, zamanınızı nasıl kullandığınızı bilin. Kullandığınız her kelime, her davranışınız, her seçim kendine özgü bir gelecek oluşturuyor.

5.      Tasarruf etmeyi ve bilinçli harcamayı, bütçe yapmayı öğrenin. Gelecekte istediğimiz bir amaç, bir vizyon uğruna şimdi elde edebileceğimiz rahatlık ve hazdan vazgeçebilmeliyiz.

Yaşam da bu şekilde sabırla kendini yetiştirmeyi bilen bu kişiyi her yönden farklı ödüllendirir.

“Madem Allah beni insan olarak yaratmış, olabileceğim en iyi insan olmalıyım” bilincinde olmalısın. Önemli olan senin kim olmaya karar vermiş olmanda yatıyor. Kendi gözünde insan olmanın onurunu taşıyan biri mi; başkalarının isteklerine göre hareket ettiği, başkalarının beklentilerini yerine getirdiği için onların gözünde değer kazanan biri mi? Her iki yolun da kendine özgü sonuçları var.

Ailen için, ülken için, sevdiklerin için, insanlık için, karıncalar ve kuşlar için daha iyi bir geleceğin mimarı olarak kendini gördüğün anda içinde bulunduğun zorluklardan şikayet eden birinden ziyade, şükür duygusu içinde olursun. Gelişmiş insan kendi “ben”i içindeki “biz”i keşfetmiş olan insandır.

Gençlerin ruh ve beden sağlıklarının iyi olması, hayata güçlü bir temel atmaları gerçekten de üstünde durulması gereken bir konu. Doğan Hocanın önemli noktalara parmak bastığı bu önerilerini dikkate almak gerek. “Var Mısın?” kitabından bir kaç noktayı paylaştım, ancak Doğan Cüceloğlu’nun bize iyi yaşam dersleri verdiği bu kitabını okumanızı ve gençlere de okutmanızı tavsiye ediyorum.

“Yaşam başarısı diğer bütün başarıları kapsar ve onlara anlam kazandırır. Başarı özün ve sosyal kimliğinin dengelenmesidir.” Doğan Cüceloğlu

ÜNYEKENT GAZETESİ KÖŞESİNDE

2 Yorumlar

  1. Altın öğütler kitabı. Teşekkürler bu güzel paylaşım için. Allah rahmet eylesin Doğan Cüceloğlu'na.

    YanıtlaSil