Telefonlarımıza yükleyebileceğimiz yepyeni bir uygulamanın adı CLUBHOUSE. Orada sesimizle var olabiliyoruz, davetiye ile katılabildiğiniz bir uygulama.  Sohbet odaları var çeşitli konularda açılmış. Oralara girip sadece dinleyici olabildiğiniz gibi, el kaldırıp söz istediğinizde  moderatör sizi davet ederse eğer, fikrinizi söyleyebiliyorsunuz. Ben ilk olarak dün akşam Bloggerlik üzerine Medium Turkiye'nin açtığı bir odaya girdim ve konuştum.

Sizin takip ettiğiniz herhangi bir kişi bir sohbet odasına (Room) a girdiyse sohbeti dinleyebiliyorsunuz, o odaya tıklayarak. Şu anda sadece iOS yani Iphone kullanıcıları kullanabiliyor bu uygulamayı. Çok yakında Android cihazlara da indirilebilecek. 

Clubhouse, 11 Mart 2020 tarihinden iki hafta sonra San Francisco merkezli olarak kurulmuş. Nisan 2020’de kullanıma açılan Clubhouse’un kurucuları ise ikisi de Stanford Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi (biri bilgisayar, diğeri endüstri) almış olan Paul Davison ve Rohan Seth. 


Clubhouse’ta yaş sınırı18 .Clubhouse’ta kullanıcılar sohbet/paylaşım/ses kayıtlarını tutamıyor. Sohbetler sadece yapıldığı sırada, odada olanlar tarafından dinlenebiliyor. Gizlilik politikasında; “Yalnızca olay incelemelerini desteklemek amacıyla, oda canlıyken bir odadaki sesi geçici olarak kaydederiz. Bir kullanıcı oda aktifken bir güvenlik ihlali bildirirse, olayı araştırmak amacıyla sesi saklarız ve ardından araştırma tamamlandığında sileriz. Bir odada herhangi bir olay bildirilmezse, oda bittiğinde geçici ses kaydını sileriz. Sessiz konuşmacılardan ve dinleyici üyelerinden gelen ses, hiçbir zaman yakalanmaz ve tüm geçici ses kayıtları şifrelenir.” deniliyor. 


Clubhouse’un kullanıcılardan istediği veriler; ad, soyad, e-posta adresi, telefon numarası, kullanıcı kimliği, aygıt kimliği, kişiler (telefon rehberi),ses verileri, kullanım verileri, ağ ve bağlantılar. 

(Bilgi: Habertürk)

Bu farklı mecranın  olumlu veya olumsuz yanlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Siz de istediğiniz bir konuda oda kurabiliyorsunuz. (Start a room ile) O konuda konuşmak isteyenler geliyor bu Odalara (Room adı veriliyor) adeta bir Serbest Kürsü. İnstagramda, WhatsApp'ta yazışmaya, emojilerle anlaşmaya alışkın bireyler şimdi de sesleriyle, konuşmalarıyla paylaşım yapıyor. Sanırım toplum olarak bu Pandemi günlerinde en çok özlediğimiz şey birileri ile sohbet etmek. Tanıdık tanımadık fark etmeksizin konuşmaya duyduğumuz özlemi giderecek gibi görünüyor bu Clubhouse uygulaması.
Görsel:Google

5 Yorumlar

  1. Değişik bir uygulamaya benziyor, androide geldiğinde denenebilir :)

    YanıtlaSil
  2. Bu yazı tam ihtiyacım olan şeydii her yerde duyup bir türlü araştıramamıştım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Androide gelirse bakarız artık. Bu aralar çok reklamı dönüyor.

    YanıtlaSil