Fotoğraf:A.Mahir Erdem
Hayır Duası almanın gücüne inanır mısınız?

Ana baba duası almak geliyor ilk olarak benim aklıma Hayır Duası deyince. Hele de anne babanız yanınızda yaşlandıysa onların halini hatrını sormak, ihtiyaçlarını karşılamak size zor gelmemeli. Allah bize hizmet etmeyi nasip etti diye sevinmeli hatta. Maalesef son zamanlarda bu bilinçte olan insanları çok da fazla göremiyorum. Haftada birkaç kez annesine giden eşini şikayet eden, annesinin isteklerinden bunalan, hasta babasına bakmaktan pek de hoşlanmayan kişileri dinliyorum. İçten içe üzülüyorum bu şekilde bakmalarına ancak, yargıladığımı veya nasihat ettiğimi düşünmesin diye sesimi çıkaramıyorum. 

İçten gelen bir duygu sanırım, ihtiyacı olanlara yardım etme isteği. Bu durumlar benim başıma geldiğinde şükrediyorum Allah'ıma ki, hizmet etme şansını bana verdiği için. Onların hayır duasını almak dünyadaki en güzel şey bence. Hatta büyükler istemeden yapmalı, onları hoş etmek için çabalamalı.  "Hayatımı yaşayacağım, bir hafta sonum var, onların gönüllerini mi hoş tutayım yani?" diyenleri duyar gibiyim. Biz gençken ana babamız veya dede, ninemiz yaşlı, ancak bu döngü o kadar çabuk ters düz oluyor ki kendiniz bile şaşırırsınız zamanla. Kısa zaman sonra çocuklarımız bizim rolümüzü oynuyor, biz ise ana babalarımızın. Atalarımız her zaman çok doğru söylemiş "ne ekersen onu biçersin" Seni arayıp sormayan, bir ihtiyacın var mı demeyen, bir yaraya merhem olmayan evlatlarınız mı var? Geçmişe dönüp baktığınızda siz ne kadar hizmet ettiniz büyüklerinize, ya da ettiniz de bunu gönülden mi yaptınız yoksa, mecburiyetten mi?
                                                                                                                  Fotoğraf:A.Mahir Erdem
Büyüklerin bir "Allah razı olsun evladım" duasının kıymeti ne kadar fazladır bir bilebilsek. "Allah gönlünün muradını versin" en sevdiğim dualardandır. Karşılıksız yapılan her hayır muhakkak size geri döner. Bunu döneceğini düşünmeden yapmanız ise en güzelidir tabi ki. "Ayyy şimdi beni niye çağırdı ki, alt tarafı bankaya gidecek bir taksi çağırıverseydi ya" demek yerine, "babacığım bankaya gideceğinizi duydum ben sizi götüreyim" demek ne güzeldir. Bir kaç kez bu şekilde kendiliğinden onların yaptığı işlere talip olup yaparsanız zaten bir bağımlılık olur. O size bonus kazandıracak bir hizmet, yüreğinizi uçuracak, içinize huzur verecek eylemlere dönüşür kendiliğinden.

Gün geliyor bir de bakıyorsun, hizmet edeceğin büyükler öte dünyaya göç etmiş. Sen onlara artık istesen de hizmet edemezsin. KEŞKE yerine İYİKİ demek için yol yakınken hazır bu mübarek Ramazan ayında ufaktan başlayın. Zaten bunun bilincinde olan ve bu şekilde davrananlara sözüm yok. Allah onlardan razı olsun. Hayat kısa bir yolculuk rahmetli kayınpederim şöyle derdi " ömür dediğin  göz açıp kapama mesafesi" 

Sağlıcakla kalın.....

4 Yorumlar

  1. Son derece haklısın. Ama ne yazıkki genelimiz bazı şeyleri iş işten geçince anlıyoruz.

    YanıtlaSil