Evde bir şenlik havası, hazırlıklar yapılıyor akşama. Annem mutfakta, ben ortalığı toparlıyorum. Tombala, fır döndü neredeydi onları bulmaya çalışıyorum. Benim en sevdiğim “fır döndü” oynamak çünkü. Her bir tarafında hepsini al, iki koy, bir al gibi komutlar yazan bir topaçı döndürerek oynanan bir oyun. Yeni yıl yemeğine amcamlar ve kuzenlerim gelecek, yengem de mutfakta akşama hazırlanıyordur muhtemelen.

Biz çocuklar bir araya gelince yılbaşı akşamı çok eğleniriz, güzel bir akşam yemeğinden sonra Özel Yeni Yıl Programını izlediğimiz TRT ekranlarında şarkılar dinler, bazen de yerimizde duramayıp kalkar oynarız.  Gece on iki olmasını bekleriz tombala oynayıp, fındık fıstık yiyerek. Abur cuburun bol olduğu bu gecede sürekli bir yeme faaliyeti vardır evde.

Yılbaşı ağacı süsleme adetimiz yoktu ancak eski yılın bitip de yeni yılın başlamasını coşkuyla kutlardık. Aklımıza bile gelmezdi, yeni yıl kutlamasının başka yerlere çekilmesi ve insanları ayrıştıracak bir malzeme olması. Biz bu geceyi en güzel şekilde geçirmeye özen gösterirdik. Eski yılı geride bırakıp acısıyla tatlısıyla, yeni bir yıla umutla girmenin coşkusu vardır içimizde. Birlik beraberlikle özel günleri kutlamak toplum bilincini güçlendirdiğini düşünürüm her zaman.

Sümerolog, bilim insanı, tarihçi Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ, “çam ağacı süslemek, yeni yıl bayramı‚ Narduğan’dan gelen Türk geleneği”dir diyor ve bu geleneğin kökeninde İslamiyet öncesi Asya Türklerine ait Hayat Ağacı inancı bulunmakta olduğundan bahsediyor. O kadar çok kulaktan dolma fikirlere inanıp, araştırma gereği duymuyoruz ki.

Yılın son günlerinde bir düşünce alır beni. Listeler yapmaya bayılırım, yeni yıldan istekler, hayaller, biten yılda neler olmuş, hayatımızda neler değişmiş. Herkese öneririm, adeta bir içini dökme ve umut listesi olur bu yeni yıl listesi. Yılın sonunda geçen yıl yazdıklarımı okumayı, nelerin gerçekleştirğini görmeyi severim. Yeni bir yıla hedefler, amaçlar koymak ruh ve beden sağlığımıza da iyi gelir.

O listede yaptıklarınıza bir çentik atıp, yapamadıklarımız hakkında şöyle bir düşünmek iyi gelir. YouTube’da ufuk açıcı, öğretici videoları olan Barış Özcan’ı takip ediyor musunuz? 2023 yılı için herkes kendi hayatının temasını belirlesin, tek bir kelime seçsin diyor. Örneğin; sade, barış, sevgi, sağlık, özgür, afiyet, ütopya, umut vb gibi. İlk akla gelen anlamlarının ötesini düşünün, kelimelerin gücüne inanın. Seçeceğiniz kelimenin hayatınıza sihirli bir etkisi olabilir.

“Zengin” kelimesini seçiyorum ben 2023’te kendim için. Maddi ve manevi zenginleşmek için neler yapabilirim? Kendimin en iyi versiyonuna ulaşmak için, hedeflerimi belirleyeceğim. Her gün bir adımını gerçekleştirdiğimde ise “zinciri kırma takvimi”me çentik atmayı düşünüyorum. Yeni alışkanlıklar kazanma işini bir oyuna dönüştürüyoruz bu sayede. Kitap okuma, eğitime katılma, üretme, spor yapma, o konuda video izleme vs. olabilir.

Yeni yıl hepimize bolluk, bereket, sağlık ve zenginlikle gelsin. İyi yıllar diliyorum.

6 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Yeni yılın sağlık, huzur, mutluluk, zenginlik ve bol bereketler getirmesini diliyor ve yeni yılınızı kutluyorum.

    Bahsettiğiniz tema konusunu ben de düşündüm ve gerçekten ihtiyacımız olan "zengin" kelimesini ben de kendime tema olarak seçmeyi düşünüyorum. Artık o an gelince belki fikir de değiştirebiliriz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yılınız Kutlu OLsun Recep Bey
      Zenginlik getirsin yeni yıl hepimize

      Sil
  2. Ne güzel anlatmışsın, bizim evde de aynen böyle kutlanırdı. Şu anda da çok farklı değiliz. Özel günlerin birleştirici yönünün çok seviyorum. Herkese de tavsiye ederim, öylesi böylesi yok. Sevin sevilin, bir araya gelin ve bir şekilde kutlayın.
    Mutlu yıllar canım, gönlüne göre güzel bir yıl geçirmeni dilerim. Çok öpüyorum...
    Semi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Semi, iyi yıllar diliyorum sana, sevelim sevilelim mutlu olalım

      Sil