“Yaratıcılık zekânın eğlencesidir" demiş Einstein. Yaratıcılık ve hayal gücünün önemli bir meziyet olduğunu düşünüyorum. Yaratıcı Drama Öğretmeni arkadaşım Neriman Şirin ile yaptığımız röportajda bu konuda birçok bilgi öğrendim. Dramada hedefin çocukların ve büyüklerin yaratıcılığını ve hayal gücünü canlı tutmak olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle çocukların dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerinin geliştirdiğini söylüyor. 

Dırama'nın her yaşta çok güzel olduğuna değiniyor. On iki hafta boyunca drama dersi alan Üniversite öğrencileri ile yapılan araştırma sonucunda "oyunun önemi anladım, arkadaşlık ilişkilerinin geliştiğini gördüm, daha farklı bir öğretmen nasıl olurum onu öğrendim" gibi yorumlarla karşılaşmışlar. Neriman Şirin’in sloganı ise; “Oyun Her Yaşta Güzeldir” "Her zaman olmalıdır". Yaratıcı Drama'nın her zaman olması gerektiğini ve çocuklar üzerindeki etkilerinin gerçekten çok değerli olduğunu söylüyor 

Drama ile, çocuklara oyun oynatarak, soyut, teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı oluyor. soyut kavramları öğrenmeye örnek olarak "Duygusal Balonlar" oyununu veriyor. “Öncelikle balonları şişirin ve üzerlerine sadece pozitif duygular yazın. Müzik başladığı anda, çocuğunuzla beraber hareket ederek bütün balonları havaya atmaya başlayın. Müzik sona erdiğinde ise, önce elinizde kalan balonun duygusunu tahmin etmeye çalışın, sonra balonun üzerinde yazılan duygu ile ilgili hislerinizi karşılıklı konuşabilirsiniz.” 

Drama yaşayarak, eğlenerek öğrenme yöntemi, yapılan atölyelerde çocuğu sürekli aktif bir şekilde düşünmeye sevk ediyor, rahat bir şekilde duygularını, düşüncelerini ifade etmesi için ortam hazırlıyor. Çocuğun, yaratıcılığı ve hayal gücü besleniyor, farklı bakış açıları kazandırıyor. 

Büyüklere Drama'nın da “oyun her yaşta güzeldir” fikrinden hareketle yapıldığını ve bu çalışmalarda katılımcıların atölyeden çok zevk aldığını “drama anlatılmaz yaşanır” dediklerini ifade ediyor. Benim de bizzat katıldığım “Büyüklere Drama Atölyesi” çocukluğumdaki enerjiye ve mutluluğa bir dönüş oldu adeta. Balonlarla oynamak, çeşitli drama oyunları, canlandırmalar ile farklı duygularımı ortaya çıkarmak, ruhuma ve bedenime gerçekten çok iyi geldi. Sizin de denemenizi öneririm.

Ünye Kent Gazetesi

6 Yorumlar

  1. Şahane bir röportaj olmuş acilen izmirde böyle bir yer bulmalıyım kendime çok istiyorum sevgiler...

    YanıtlaSil

  2. Okula giden torunlarımın, okulda drama eğitimi aldıklarını ve faaliyetlerine katıdıklarını duymuştum. Yaratıcı drama ile ilgili daha geniş ve kapsamlı bilgiyi paylaşımınızdan edindim. Kaleminize, emğinize ve yüreğinize sağlıklar diler, teşekkür ederim. Özet olarak yaratıcı drama ile ilgili edindiğim izlenimi de şöyle açıklayabilirim: "Hayatın içinden herhangi bir konuyla ilgili olarak doğaçlama yapmak, rol oynama gibi tekniklerden faydalanarak bir grupla ve gruptaki üyelerin yaşamlarından, deneyimlerinden, anılarından feyz alarak canlandırmalar yapmak."

    Einstein'ın sözünü de yabana atmamak gerekir diye düşünüyorum. Bana sorsalardı, benim asla böyle "yaratıcılık zekanın eğlencesidir." diye bir cevap vermem mümkün olamazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel yorumunuz, öyle gerçekten de biz büyüklerin de ihtiyacı var arada oyun oynamaya

      Sil
  3. bikaç defa çalışırlarken izledim ne güzel bişi bu yaa :)

    YanıtlaSil
  4. Nice post thank you Dawn

    YanıtlaSil