Maalesef biz insanlar birine hakaret edeceksek “hayvan gibisin” deriz. Aslında bilmiyoruz ki, ne erdemli, ne merhametli ve asil hayvanlar var. Keşke onların erdeminde olabilse çoğu insan. Geçen günlerde basına da yansıyan Konya’da bir hayvan barınağındaki vahşeti hepimiz yüreğimiz titreyerek izledik. Hangi hayvan yapar bunu soruyorum size. Sadece insanlıktan nasibini almamış, cani, katil ruhlu insan demeye dilim varmayan yaratıklar yapar. 

Şems-i Tebrizi “İnsanoğlunun edepten nasibi yoksa İnsan değildir. İnsan ile hayvan arasını ayıran edeptir” demiş. Ne de güzel söylemiş. Onlar bizim sessiz, dilsiz hayat yoldaşlarımız, dostlarımız. Ailede görür çocuk hayvanlara saygıyı, sevgiyi, merhameti. Bu tip yaratıklar nasıl ailelerde büyüyorlar ki, böyle vicdansız oluyorlar? İnanılır gibi değil. 

Hayvan sevgisi bir başkadır bizim ailemizde. Eşim, çocuklarımız küçükken eve bir akvaryum kurdu ve içine envai çeşit balıklar aldı. Balıkları beslemek ve onları izlemek çocukları çok mutlu ediyordu. Evrende yaratılan her canlı bize dersler veriyor, tabi biz görebilirsek, okuyabilirsek o kainat kitabını. Balıkların yumurtalarını ağızlarında tuttuğunu, kuluçka yaptığını biliyor muydunuz? Sabırla bir iki hafta onların yumurtadan çıkmasını bekler anne balık. Yavrularını korumak onlara güvenli bir yer sağlamaktır amacı. 

Daha sonra ise sultan papağanlarımız oldu. Onlar ise başlı başına bir hayat dersi verdi bize adeta. Yumurtalarının üzerine anne babanın sırayla oturmaları, diğerinin o esnada yemini yiyip hareket etmesi gerçekten enteresandı. Hayatın müşterek olduğu, dişi ve erkeğin eşit şartlarda yavrusuna bakması gerektiğini gözlemledik. Aşk ve sevginin gerçek göstergesi ise onların tüm davranışlarında görülüyordu. 

Şimdi ise malumunuz on yıldır evimizde Mercan isminde bir kedimiz var. O da bir kış günü eşimin sokakta bacaklarına sürünerek “beni al” demesiyle hayatımıza girdi. Tüm isteklerini bize bakışları ve miyavlamasıyla anlatabilme becerisi, kendine has kişiliğinin olması, gün içerisinde adeta bir bilinç çerçevesinde sergilediği davranışlar. Sevgisini bize gösterme şekli. Onun her şeyiyle bize verdiği hayat derslerini okumak beni şaşırttı. 

Sokak hayvanlarına da merhamet gösterip, sıcak yaz günlerinde kapının önüne bir tas su ve mama koymak hiç zor olmasa gerek ne dersiniz? Biz insanoğlu doğanın asıl sahipleri hayvanları yerlerinden, yuvalarından edip, her şey sadece insanoğlu için yaratılmış gibi gördük. Şehirlerdeki parkları yok ettik, ağaçları kestik, dereleri kuruttuk, binalar diktik, beton döktük her yere, onlara yaşam alanı bırakmadık. Şimdi de rahatsız olup barınaklara kilitleyip, katlediyoruz. Bu vahşeti hak eden hiç bir canlı yok bu kainatta. 

Bu dünyada olmasa da, öte alemde cezasını elbet çekecek bu insafsızlar eminim. Kimse görmese Allahım görüyor. Yaradan ister mi yarattığı canlıların öldürülmesini? Ne olur ! Vicdan sahibi, merhametli, sevgi dolu insanlar yetiştirmeye gayret edelim. Sevgi ve iyilik çoğalınca cenneti bu dünyada yaşayacağımıza inanıyorum. Olabileceği en iyi versiyonuna ulaşmak için gayret etmeli, kendini geliştirmeli insanoğlu.

ÜNYE KENT GAZETESİ

4 Yorumlar

  1. Çevreye verilen zararlar hayvan dostlarımızı çok etkiliyor oysa onlar bize emanet edildiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    İşte bu yüzden hayvanlara hep imrenmişimdir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. O görüntüleri çekenlerden Allah razı olsun. Yoksa bilmeyecektik, oradaki hayvanlar da eziyet görmeye devam edecekti. Yani umudum bu yönde, artık o barınakta hayat yoluna girmiştir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil