Bir insanın hatasız olması mümkün mü? Orhan Gencebay “hatasız kul olmaz” demiş, ancak siz kendi hayatınızı mükemmelliyetçilik üzerine mi kurdunuz? Sizde hata yapma korkusu var mı? Başkalarının hakkınızda ne düşündüğünü kafaya takıyor musunuz? Endişeli bir tip misiniz? Eğer öyleyse bu çok tehlikeli bir durum, hemen normalleşmek için yollar bulmalısınız.

Psikolojide, bir kişinin kusursuzluk ve mükemmel olmak için çabalama kaygısı ile karakterize edilen, kendi öz değerlendirmesini yapmak yerine başkalarının kendisini değerlendirmeleriyle ilgili kaygılarının öne çıktığı bir kişilik tarzına “Mükemmelliyetçilik” deniyor. Genellikle içsel güvensizliğin bir maskesi ve aynı zamanda benlik saygısının bir numaralı yok edicisi. Kendi dünyanızda sevgi ve kabulü hak etmek için mükemmel olmanız gerektiğine dair, temel bir inançtan kaynaklanıyor. 

Mükemmeli aramak öz kişiliği sarsan hatta yok eden bir davranış biçimi. İnsan işinde en iyisi olmak ister, beğenilmeyi arzu eder. Takdir edilmek ve alkışlanmak istemesi doğal, her zaman ve her işte bu mümkün mü? İşte problem burada başlıyor: Mükemmeliyetçilik beğenilmeme korkusunun kabusa dönüştüğü noktadır, sınırı geçmektir. Başkasının gözünden kendini durmaksızın eleştirmektir. 

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmaktan vazgeçmeli, onaylanma ihtiyacını bırakmalı, hatalarınızı kabul etmeli, kontrol ihtiyacını bırakmalı, sonuç odaklı olmamalı, kendinize şefkat göstermeli, her kusurunuzdan yıkım çıkarmamalı, insanları umursamalı ama omzunuzda da gezdirmemeli. 

Kendisinin farkında olmayan insan hiçbir şeyin farkında olamaz ve muhteşem potansiyelini kullanamaz. Hatalarınızı kabul etmeyi öğrenin. Hata pişmanlığı, pişmanlıklar tekrar hataları, ders almadığı için tekrar hataları tetikler. Bu döngü içerisinde insan farkında olma durumunu çalıştırıp kullanmazsa bu döngüde hep kalacaktır. Bu döngüyü kırabilmek için; gelişime ve dönüşüme açık olmalı, bilinç, bilinçaltı ve beynin çalışma metotlarını öğrenmeli, pozitif kalmayı ve kitap okumayı alışkanlık haline getirmeli. 

Mükemmeliyetçilikten vazgeçmek zaman, sabır ve çaba gerektirir. Sahip olduğun değerleri överken “Tevazu” göstermek erdemdir; ama o değerleri inkar edip sınırı aşarsan bu defa da “nankörlük” olur ve kendi kul hakkına girersin. Hayat bir dengedir; normal olmak için dengeli olmalıyız. Ne demiş Albert Einstein;  “Hatasız insan yoktur. İnsanlık, hatasını kabul ve tamir etmekle ölçülür.” 

ÜNYE KENT GAZETESİ

6 Yorumlar

  1. her yaptığımız hatayla sonuçlanmasa bir de keşke... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her şey de hatayla sonuçlanmıyordur, kendinize haksızlık etmeyin

      Sil
  2. fotoğraf çok güzeeeel :)

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Yeryüzü serüvenimiz bile hata ile başlıyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil