Bir çok öğrenci yabancı dillerini geliştirmek, farklı kültürleri tanımak amacıyla Yurtdışına gitmek istiyor. Bu isteklerini gerçekleştirmek için Üniversite’de okurken ne yapabilir? Erasmus+ Staj Hareketliliği konusunda kızım Tuğçe’nin tecrübeleri bir çok gence rehber niteliğinde. Erasmus'a nasıl başvurulur? Bu soruların cevabını ben de onun kaleminden aktaracağım siz okurlara. 

Tuğçe'nin kaleminden Erasmus+ staj hareketliliği; 

“Erasmus+ staj hareketliliği” yapabilmek icin gerekenler nedir, nasıl bir süreç bekliyor sizi, neden bunu yapmalısınız? “Erasmus+ staj hareketliliği” size Avrupa ve Birleşik Krallıkta en az 2 aydan baslayan staj olanağı sunar. Hemen hemen bir çok okulda Avrupa Birliği Ofisi yardımıyla gerçekleştirilen bir hareketliliktir. Ofisin yaptığı sizin için okula ayrılan burstan yararlanmanız ve bu hareketliliği kullanarak gittiğiniz için, vize aşamasında size çok yardımcı olan bir durumdur.


Öncelikle yapmanız gereken staj yerini bulmaktır. Sakın “benim bölümümde nereyi bulacağım ki?” demeyin hemen hemen her bölümden öğrencinin gidebileceği bir çok yer var. Yalnız bildiğiniz bir kurum yoksa bir şirkette iş bulmak Avrupa'da zor oluyor çünkü mail atıyorsunuz ve çok geç dönüyorlar ya da hiç dönmüyorlar. Bunun için tavsiyem üniversitelere bakmanız çünkü üniversite hocaları çalışabilecekleri araştırmacı öğrencileri arıyorlar. Bursla gidiyorsanız daha çok tercih ediyorlar. Kendi çalışmalarınızla bağlantılı, yaptığı araştırmaları sevdiğiniz bir hoca ile iletişime geçin. Bu iletişimi tabi ki güzel hazırlanmış bir motivasyon mektubu ve CV göndererek gerçekleştiriyoruz.  Şunu da açıkça söyleyebilirim ki çok yere mail atmalısınız. Çünkü hocalar çok yoğun ve birçoğu mailinizi bile okumadan siliyor. (ben 20 üniversiteye falan mail atmıştım ve sadece  4’ü döndü.) 
 

Dönüş alırsanız sizden görüntülü görüşme yapmak isteyecektir. Çünkü sizin nasıl biri olduğunuzu, orada neler yapmak istediğinizi ve yabancı dilinizi görmek istiyorlar. Yeri ayarladıysanız sonrasında ofisin sizden istediği belge kısmı geliyor. Oradaki üniversiteden alacağınız davet mektubu ve transkriptiniz ile ofise gidiyorsunuz ve burs sırasına giriyorsunuz. Avrupa için ve Birleşik Krallık icin farklı miktarda burs veriliyor ve kaldığınız süreye de bağlı olarak aylık yatırılıyor, ama şunu bilmekte fayda var önce %80'nini veriyorlar. Siz dönüp geriye kalan belgeleri teslim ettikten sonra geriye kalanını da yatırıyorlar.

 Burs belli olduktan sonra yapmanız gereken; verilen belgeleri hazırlayıp ofisin yönlendirdiği İngilizce sınavını online yapmak (merak etmeyin çok basit bir sınav). Sonra, vize kısmı geliyor. “Erasmus+” altında yapılan bir staj olduğu için, bu süreç çok zorlamıyor çünkü, ofis destekleyici belgeleri size sağlıyor. Yalnız Birleşik Krallık bu konu da biraz zorluyor. Ancak  merak etmeyin, ben önceden giden birinden yardım alarak kendim başvurdum. 

Edinburgh Napier Universite'sinde Türkiye'deki enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dair araştırma yaptım. İnanın yurt dışında staj size çok şey katacaktır. Öncelikle İngilizceniz çok gelişecek, bir çok yeri görme imkanınız olacak, sosyalleşecek ve çevre yapacaksınız.

Bu satırları yazan Tuğçe, Üniversitenin ilk yıllarından beri yabancı dilini geliştirmeye, not ortalamasını yüksek tutmaya özen gösterdi. Hayal kurdu, hedef koydu ve bu hedefe ulaşmak için çok çalıştı. Gençler umudunuzu hiç yitirmeyin. Gerçekten aklınıza koyup çalışır ve hayalinizin peşinde koşma cesaretini gösterirseniz başaramayacağınız hiç bir şey olamaz.

ÜNYEKENT GAZETESİ

0 Yorumlar