Beynimiz Süper Bilgisayar Gibidir Yazılımını Güncellemek için;

1. 1.   Kitap Okuyun

2.  2. Podcast Dinleyin

3.   3. Tecrübe Kazanın

 

Bataryasını Korumak için;

1.   1. 8 Saat uyuyun

2.   2. Doğa ile Bağlantı Kurun

3.    3.Teknoloji Detoksu Yapın

 

Hard Diskini Temizlemek için;

1.    1.Meditasyon Yapın (İbadet edin)

2.    2.Günlük Tutun

3.    3.Kendinizle Konuşun

 

Bu öneriler internette geziyordu geçenlerde hoşuma gitti, not aldım. Oldum olası okuduğum gazetenin, derginin sevdiğim kısımlarını kesip saklamışımdır. Şimdi her şey dijitalde olduğu için kopyalayıp, yapıştırıyor veya fotoğrafını kaydediyoruz telefonumuza. Bugünlerde kimsenin telefonunu ezberlemiyor, aklımızda tutmuyoruz. Cep telefonlarına kolayca alıştık, her ne olursa oraya not alıyoruz. Eşimizin, çocuğumuzun telefon numarası bile ezberimizde yok. Şarjımız bitse “yandı gülüm keten helva”  

O nedenle nadasa bıraktığımız beynimizi güncellemek, korumak ve temizlememiz gerekiyor değil mi? Yoksa sonumuz vahim! Ruh ve beden sağlığı birlikte iyi olduğunda bütünün sağlığından ve kaliteli yaşamdan bahsetmemiz mümkün. “Kitap okumaya vakit bulamıyorum” diyenler, yatağa bir yarım saat erken girip kitabını eline alabilir veya küçük bir molada cep telefonu ekranına bakmak yerine çantasından çıkardığı kitabını okuyabilir. Kuaförde saçını boyatırken, fön çektirirken, doktorda muayenehanede sırası beklerken vs. yeter ki isteyin mutlaka vakit ayırırsınız. 

Telefonunuza indirdiğiniz Podcast uygulaması ile, bir çok konuda oluşturulmuş ses dosyalarını dinleyebilirsiniz. Yabancı dilinizi geliştirmek için veya merak ettiğiniz bir konuda bilgi edinmek için de dinleyebildiğiniz bir uygulama Podcast. 

İlgi alanını keşfedip o konuda tecrübe kazanmak ve asıl mesleğinin dışında bir hobi edinmek önemli bir ayrıntı hayatımızda aslında. Benim gibi günün sekiz saati çalışan biriyseniz, bir nefes almak için mesleğinizden farklı, kafanızı dağıtacak uğraşlarınız olmalı. Bazı arkadaşlar çalıştıkları iş dışında yapabileceği bir uğraşı yoksa emeklilik yaklaştıkça bir korku sarıyor onları. “Ben şimdi ne yapacağım?”  Bunu yaşamamak için yol yakınken bir kaç farklı konuda tecrübe kazanmak faydamıza olur. 

Uykunun azı da çoğu da zarar malumunuz, idealinin 8 saatlik uyku olduğunu uzmanlar söylüyor. Doğaya çıkıp yürüyüş yapmak adeta bir detoks, ruh ve bedenin arınması, kendini dinliyorsun, hiç olmadı kulaklığını takıp podcast veya  müzik dinliyorsun. 

Meditasyon ve ibadet, her ikisinin de vardığı nokta benzer. Manevi arınma tekniği olarak tanımlanan meditasyonda  insanın konsantrasyon ile zihnini ve ruhunu dinlendirmesidir esas. İbadet ederken de Yaradan ile bağlantı kurmaya, ona teslimiyetle yakarmayla ruhunu huzura kavuşturmaya çabalarsın. 

Günlük tutarak yazmanın zevkine varabilir ya da dost sohbetleriyle hard diskimizi temizleyebiliriz. Kendini de duymalı ve dinlemeli her zaman insan. Evet vücudumuz bizimle her an konuşuyor, önemli olan o sese kulak verebilmek.

4 Yorumlar

  1. güzel notlar almışsınız diyebilrim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Çok harika bir yazıydı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Dünyanın en muhteşem bilgisayarının bakımı ve performansı ile yapılabilecek işler ise, son derece isabetli bir tespit olmuş. Bizimle konuşan bedenimize kulak vermek ise, en güzeliydi.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız kulak vermeliyiz bedenimize ruhumuza

      Sil