Dengeli bir hayat yaşamak istiyorsak eğer, çalışmanın yanı sıra kendimizi oyalayacak ve kaliteli boş zaman geçirecek bir uğraşımız olmalı. Hayat boyu sadece iş hayatının içinde var olmuş, başka hiçbir uğraşı olmayan kişilerin çalışma hayatını sonlandırdığında depresyona girdiğini gördüm. İnsanın akıl ve ruh sağlığını koruması, yaratıcılığını canlı tutması ve iş harici zamanlarını verimli geçirebilmesi için bir hobisinin olması çok mühim bir mesele. Bazısının eli beceriklidir, dikiş, nakış yapar diğeri adeta bir marangoz gibi ağaç işlemede iyidir, bir diğeri ise bahçe ile uğraşır envaı çeşit çiçek yetiştirir.

Farklı bir hobiden bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Evimizin bir odasında küçük bir Karadeniz kasabası dioraması, üç boyutlu olarak modellenmesi, yer alıyor. 40 yıl önce Almanya'dan babasının getirdiği   "Fleischmann Piccolo" serisi tren ile ilgili kurduğu çocukluk düşünü 50'li yaşlarında gerçekleştiren eşimin hobisi. (instagramda @trainman1964 hesabında paylaşıyor)   

Karadeniz’in dağlık ve yeşillik coğrafyasını yansıttığı 2 mlik bir alan üzerinde kurulu dioramada yer alan; tren istasyonu, ağaçlar, elektrik direkleri, göl, gölün kenarına yaptığı iki salkım söğüt, bir tekne barınağı, çam ormanı içine yaptığı küçük  ormancı kulübesi, şelaleye giden derenin üzerinden geçen bir ahşap köprü, onun titizlikle her bir detayı kendi el emeğiyle imal ettiği eseri. 

1/160 ölçeğine sadık kalarak oluşturduğu diorama, orijinal boyuta göre hesaplanırsa yaklaşık 51,2 dönüm gibi bir arazi üzerine kurulu bir hayal dünyası. Türk mimari yapısına uygun eski cumbalı evleri fotoğraflayıp sonrasında maketini yapıyor. Dioramada görülen lokomotif, vagonlar, raylar, makas hariç pek çok kendi yapıyor. Tamamen hayal gücü ve atık malzeme kullanarak harikalar yaratıyor. 

Bu değişik hobisini nasıl gerçekleştirdiğine kulak verelim; bir ağacın gövdesi ve dalları için eski bir elektrik kablosunun bakır tellerini kullanıyor, biraz da elyaf. Küçük çalılar ve yabani otlar için eski sünger parçalarını kumaş boyasıyla boyayıp mutfak robotunda un ufak etmek yeterli. Çöpe gitmek üzere olan bir fırçadan koparacağınız küçük parçalar bir göl kenarı sazlığı olabiliyor hemen. Toprak için ise, deniz kenarından getirdiğim çok ince kumu evdeki en ince süzgeçten veya eski bir ince çoraptan eleyerek bir çalışma yapabilirsiniz. 

Ev maketleri için temel malzeme olarak pvc blok ya da değişik ebatta yine pvc çıtalar kullanmak gerekir. Bazen ince ahşap parçalar da bu işi görüyor. Bunları hobi mağazalarında ya da mimari malzeme satan yerlerde bulmak kolay. Akrilik boyalara ve efektler için kuru pastel ve sulu boyalara ihtiyaç var. Ayrıca elimin altında sürekli kullandığım maket bıçakları, cımbızlar, penseler, pvc yapıştırıcısı, şeffaf formika tutkalı gibi malzemeler bulunmakta. Örneğin göl çalışmama çok bayılıyorlar. Hobi mağazalarında özellikle cam cila ile bu işi çok uygun fiyata hallettim. Şelaleyi ise inşaat işlerinde kullanılan şeffaf silikon ile yapılan bir işçilikle elde etmek mümkün. Hayal gücünün sınırı yok, akla gelebilecek her türlü malzemeyle hayal edebileceğiniz her şeyi üretebilirsiniz. 

Model tren hattının coğrafyası ile uğraşmak çok eğlenceli. Hal böyle olunca bu maket çalışması hiç bitmez gözüküyor. Neticede, gölün kenarına yapacağınız iki salkım söğüt veya bir tekne barınağı, çam ormanı içine yapacağınız küçük bir ormancı kulübesi veya şelaleye giden derenin üzerinden geçen bir ahşap köprü yapımı sizi alıyor çok farklı heyecanlara götürüyor. 

Türkiye’yi ziyaret etmiş fakat Karadeniz’i görmemiş yabancı bir takipçisinin instagramda fotoğraf ve videoları görünce “burası neresi Türkiye’de böyle güzel yeşil yerler var mı?” diye biraz alaycı edayla soru sorduğunu, onun da Karadeniz’i görmesi gerektiğini tavsiye ettiğini söylüyor. Küçük bir Karadeniz kasabası, yolları, dağ yolları, köprü ve tünel detayları, şirin bir tren istasyonu ki bu istasyon Havza ilçesinin istasyonuna büyük ölçüde benziyor, ayrıca hayalini süsleyen şirin bir göl ve şelale detayları bu çalışmada yer alıyor.

ÜNYEKENT GAZETESİ

6 Yorumlar

  1. ne güzeel :) ikea da gördüm elektrikli tren :)

    YanıtlaSil
  2. İnanılmaz güzel bir hobi! Eşini tebrik ederim. Daha önce sana bahsetmiş, link vermiştim. Hamburg`a gelmelisiniz, dünyanın en büyük minyatür tren harikası burda. Gezerken çalışma alanları da görülebiliyor. Ne kadar ince bir iş olduğunu ve çok dikkat istediğini biliyorum. Eşin epey sabırlı olmalı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle oraya gitmeliyiz
      bayılır mahocum
      evet epey sabırlıdır
      çok çok teşekkür ediyorum

      Sil
  3. Süpermiş, valla tebrik ederim eşinizi👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil