Fatma, Netflix Dizisi
Bir insanın nasıl kolayca katile dönebileceğini gösteren, ruh sağlığının, hani büyükler der ya, saç teli kadar ince bir sınırda olduğunu gösteren bir dizi benim açımdan. Temizlikçi bir kadın Burcu Biricik dahi olsa görünmez olabiliyor. Gerçi sadece temizlikçiler mi görünmez olan, çevremizde hiç dikkat etmediğimiz öyle çok işçi, kapıcı, garson, şoför var ki. O eski mahalle kültüründeki dostluk sıcaklık herkesin değerli olma halini mumla arar olduk. Sadece şu, sadece bu, diye insanları ne zaman kategorize ettik, ayrıştırdık bence insanlığımızdan hızla uzaklaşmaya başladık.

Neyse filme geri dönecek olursak Fatma, otizmli çocuğu ölmüş, kocası adam yaralamaktan hapse girip çıkmış ve ortadan kaybolmuş, temizliğe giden bir kadın. Gecekonduda oturan ve gecekondu komşusunun kocasının göz koyan bir kadın. Kocasının nerede olduğunu bulmaya çalışan bu görünmez silik kadının çok havalı, gayet zengin, kendinden çok farklı bir kardeşi olduğunu görüyoruz. Köyde geçen çocukluklarında tacize uğrayan bu iki kardeşten Emine olanın Mine'ye dönüşme hikayesine hiç değinilmiyor dizide. 

Temizliğe gittiği evlerden birindeki yazar ise Uğur Yücel, Fatma'nın hikayesini yazmaya karar veriyor. Kötü adamları acımasız bir katil gibi öldürmesi çok normal bir temizlik hareketi olarak gösterilmiş. Bir cani ve katile geçerli nedenler verilerek gözümüze sokulmuş Fatma'nın seyirci gözünde temize çıkarılması istenmiş adeta. 

Bir gecede tüm bölümlerini peş peşe izlediğim bu diziden sonra hayata daha güvensiz bakmaya ve içine şeytan kaçan insanlardan korkmaya başladım. Her gün  kapıyı açtığın kapıcın, iş yerindeki güvenlik görevlisi, çocuğunu güvenle teslim ettiğin bakıcı yani her gün gördüğün bu insanlar potansiyel bir katil olabilir. Kimseye güven olmaz hissi yarattı içimde. Bunun da iyi bir şey olduğunu söyleyemeyeceğim. 

Bizim tam da şu zamanlarda ihtiyacımız olan şeyler; GÜVEN, SEVGİ, HOŞGÖRÜ, YARDIMSEVERLİK olmalı diye düşünüyorum.

Tabi film, dizi diye geçip yolumuza devam edebiliriz o ayrı mesele. Ancak toplumun sapıklara, katillere, hırsızlara, mafyaya pirim vermesi yerine dürüst, güvenilir, iyi insanları gözümüze sokulmasını bekliyorum artık. Yetmedi mi bu kadar kötülük. İyi şeyler yapmaya, duymaya ve göstermeye ihtiyacımız var.

7 Yorumlar

  1. tımııms piku, izliycam :)

    YanıtlaSil
  2. İlk başta ısınamadım ama sonlara doğru farkını gösterdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyunculuğu tabi ki çok başarılı Burcu Biricik'in

      Sil
  3. Çok ihtiyacımız var ama belli bir süre daha kötülükler devam edecek gibi... Bu arada ben halen bu diziyi izleyemeyenlerdenim :-)

    YanıtlaSil
  4. Hayat neden yoksul insanlarla güvensiz hale geliyor?
    Son zamanlarda bir kitap okuyorum. Kıtlık 9786053123040
    Bulunabilmesi açısından ısbn yazdım.
    Yoksulluk-zenginlik neden kaynaklanır?
    Kıtlık, bant aralığı, tuzaklar gibi konuları özgün, bilimsel, farklı bir açıdan incelemiş.
    Bu filmlerden ziyade bu kitabı tekrar tekrar okumanızı tavsiye ederim.
    İçinizde bir korku oluşacağına nedenleri ve çözümleri üzerine odaklanmak daha doğru olacaktır. Filmler nedense bilgi değil korku pazarlıyor.
    Umarım kitap farklı bir bakış açısı sunar.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil