Ramazanda iftar sevincini, sahur bereketini yaşayan, tüm gün sabırla ve dirayetle oruç tutan insan Bayramı sevinçle karşılar ancak içinde biraz da burukluk vardır. Bu değerli, güzel günlerin bitmesinin burukluğu. Nefsimizi terbiye edebileceğimizi gösteren en güzel ibadet oruç malumunuz. Kendi istediğinle hiç bir şey yememek, içmemek insana kendini güçlü hissettiriyor.

Bir tanıdık geçen gün telefonda anneme, "iyi iyi az kaldı kurtulacaksınız" demiş. Annem bu söze çok üzülmüş ve "niye öyle diyorsun oğlum, ben üzülüyorum bitecek diye" demiş. Söylenecek bir şey yok tabi, herkesin düşüncesi kendine. Hepimiz kendi irademiz, inançlarımız ve hareketlerimizden sorumluyuz.  Ramazanı inşallah hakkıyla ifa edebilmişizdir. Onu yalnızca Allahımız bilir.
Mendil Fotoğrafları için Efsun'a teşekkürler
Bayram sabahlarında sabah ezanı okunmadan kalkılır, evin erkekleri Bayram Namazı için camiye gider. Sabah namazından sonra Bayram Namazını da kılıp camiden çıkarken de bayram harçlığı verirler çocuklara. Evde kadınlar ve kız çocuklar Bayram Kahvaltısı hazırlığındadır. Çay demlenmiş, onun mis kokusu yayılırken havaya bir taraftan börekler ısıtılır, yumurtalar pişirilir, kahvaltılıklar özenle hazırlanır.

Kahvaltı bittikten sonra bayramlıklarımızı giyer anne babamızın ellerini öperdik. Kardeşler kucaklaşır babamdan bayram harçlığımızı alırdık. Bayram harçlıkları özenle kumaş mendillerin içine konurdu annem tarafından, gelen akraba ve komşu çocuklarına verilirdi. Bu adeti hala sürdürenlerin olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Güzel Efsun'un instagramdaki paylaşımını görünce içim pır etti. Hemen fotoğraflarını istedim sizlerle paylaşmak için.
Ünye Lokumu fotoğraf: Aynurcalezzetler
Hemen amcama, teyzeme, halalara gitmek için yerimizde duramazdık. Üç kardeş önce amcamlara giderdik, yengem mutlaka baklava açmış olurdu, ayran ile birlikte ikram ederdi. Bizim memlekette baklava ile ayran ikram edilir. Ünye lokumu da mutlaka hazır olurdu Behire Yengemde. Bu lokum da kurabiyeye benzer ancak, farklıdır Yöreye özgü bir tarifi vardır, öyle hemen ağızda ufalanmaz. Rulo yapılan hamur verev verev kesilir ve öyle fırınlanır.

Evimize bayramlaşmaya gelen misafirlere babam ve annemin hoş sohbetinin yanında, tatlı, lokum, şeker, ayran ikram ederdik. Evimizin dolup taşmasını öyle çok severdim ki, bayram demek sevdiklerinle birlikte olmaktı. Saçımızı okşayıp bizimle konuşan büyükler ise en özel kişilerdi. O nedenle çocuklara büyük özen gösteririm kalabalıklar arasında gördüğümde. Onların görünmez olmalarına izin vermem, özel ilgi ve sevgi lazım çocuklara bunu hiç unutmayalım. 
Bayramınız Kutlu Olsun

10 Yorumlar

  1. Bayramınız mübarek olsun. İyi bayramlar dilerim 🙏🏻😊

    YanıtlaSil
  2. En güzel bayram mesajları başlıklı yazıma yapmış olduğunuz yorumdan dolayı çok teşekkür ederim Mavianne, İyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  3. Rahmetli anneannemin damatlara çorap,mendil, çocuklara hazırladığı bahşisli mendiller benimde aklımdadır. Ne güzel adetlerimiz vardır aslında,keşke unutmasak yaşatsak güzel olan şeyleri:)Tatlı ile ayran şekeri dengelemek için güzel bir öneriymiş.Bilmiyordum.
    İyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  4. Cebimde poşetle kapı kapı dolaştığım günler dün gibi aklımda :-)) İnşallah şu günleri atlatıp, dini ve milli bayramlarımızı hakkını vererek kutlarız 🙏 Hayırlı Bayramlar 🙋‍♂️

    YanıtlaSil

  5. O eski, çocukluğumun o güzel bayramlarını özlemle andım. Emeğinize sağlık. Mutlu bayramlar 🍬🌺🤗🤚

    YanıtlaSil