"Patch Adams" Robin Willams'ın gerçek bir hikayeden uyarlanmış olan 1999 yılında çekilen filmi. Filmde Robin Willams bize " keşke tüm doktorlar böyle olsa " dedirtiyor. Öyle sevgi ve ilgi dolu ki, hastalar hastalıklarının zorlu sürecini bir an olsun unutup hayata gülerek bakıyor  onun sayesinde. Hele de yaşamla savaşan çocuklar. Eğlenmeyi, gülmeyi ve oyun oynamayı tekrar hatırlatıyor o soğuk ve kasvetli hastane yatağında onlara. Daha ne olsun? 

Patch onu takma adı akıl hastanesinde yatarken bir hastanın bardağındaki deliği postit ile yamadığı için o ismi veriyor arkadaşı.  Başkalarına yardım etmenin  ve iyileştirmenin kendi hayatına yardım ettiğini, kendi ruh ve beden sağlığının iyileştiğini de bu şekilde kavramış biri Pach. Söylediği sözler hayata gülerek ve oyun oynayarak bakması bir çok hasta üzerinde mucizeler yaratıyor. 

Hastanede yatan ümitsiz hastalara verdiği moral ile onların hayatını güzelleştiriyor. Otoriter, hastaya ve hemşirelere mesafeli davranan doktorlara ders niteliğinde şu sözleri söylüyor;

"Neden ölüme insanca yaklaşamıyoruz? Saygıyla, ılımla veya belki mizahla. Düşman ölüm değildir. Bir hastalıkla savaşmak istiyorsak kayıtsızlık hastalığı ile savaşalım. Her insan başkası üzerine etki yapar. Hastalığı tedavi ederken kazanır veya kaybedersiniz. Ama insanı tedavi ederseniz kesin kazanırsınız. " 

Kimsenin göremediğini görmeye çalışın. Başkalarının korkudan, uyum kaygısından, tembellikten ötürü görmemeyi tercih ettiğini gör. Bak, tüm dünya her gün yenileniyor. 

Nesnelerin ardına bak, onların ötesini gör. Neşenin bir yaşam tarzı olduğu, öğrenmenin en büyük amaç ve sevginin nihai hedef olduğu bir topluluk.. diyor Doktor Patch. 

Bu filmden yola çıkarak Barış Özcan bize şu 3 öneride bulunuyor;

1. ŞAŞIR

"Aydınlık şaşkınlığın kızıdır. Şaşırmak bütün filozofinin temelidir." (Montaigne)

bazı şeyleri de bilmeyiver canım. Bir şey hariç. Hedefinizi bilin. Gitmek istediğiniz limanı bilin. Çünkü: “Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgârdan hayır gelmez.”

2. HEDEFİNİ BELİRLE

"On yaşında, bilginler gibi olacaklarına altmış yaşında, öğrenci gibi olsunlar. "(Montaigne)

Her zaman öğretici ol. 

3.EZBERLEME, ÖĞRENMEYİ ÖĞREN

"Ezber bilmek, bilmek değildir. Hafızamıza emanet edilen şeyi saklamaktır." (Montaigne)

Ezberleme! Kendi kendine öğrenmeyi öğren.

7 Yorumlar

  1. Merhaba

    Bloggerlar olarak telegram grubunda buluştuk, yazılarımızı ordan paylaşıyoruz, daha fazla kişiye ulaşıyoruz. Telegramda kimseye numaranızı vermiyorsunuz zaten google plus grupları gibi düşünün. Grubun adı Blogger Türkiye. Eğer katılırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl oluyor tam anlamadım telegram nasıl bir blog nasıl yazılar var? anlayamadım

      Sil
  2. Bu filmi hangi videosunda paylaştı linkini ekleyebilir misiniz ben hiç böyle bir videosunu hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının içindeki Barış Özcan'a tıklarsanız videoya gidersiniz

      Sil
    2. Bağlantı rengi siyah olduğu için fark etmemişim. Teşekkürler.

      Sil
  3. barış özcan tanımıyom bakayım. williams ın bikaç filmini pek severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Barış Özcan videolarını şiddetle tavsiye ederim canım

      Sil