Hoşgörü ve saygı konusunda bir çok şey yazılıp çizilir. Günlük hayatta bizim başımıza gelenler sonucu bu hoşgörüyü ve saygıyı gösterebiliyor muyuz? Bence en önemli nokta burası. Bir çok kişisel gelişim kitabı okuyup, çevresine güzel güzel tavsiye verenleri görürüz. Acaba bu kişi kendi başına bir olumsuzluk geldiğinde nasıl davranıyor asıl ona bakmak gerek. Okuduklarını, söylediklerini kendi davranışlarında da gösterebiliyor mu? Herşey tozpembeyken, her işin yolundayken dengede kalabilmek mümkün. Bir arkadaşınız hoşlanmayacağınız bir yorum yaptı size, amiriniz sinir bozucu davrandı veyahut çocuğunuz hiç de tasvip etmediğiniz bir taleple geldi. Nasıl davranırsınız? Sağduyulu, duyarlı, empati kurarak mı? Yoksa tüm o bildiklerinizi unutup öfkenize ve hırsınıza kapılarak mı?

"Allah faydalı ilim versin" denir bilirsiniz dualarda. Öğrendiğin o ilim, seni bir üst seviyeye taşıyor mu? İnsan olarak bir basamak atlıyor musun? Ben ona bakarım. Bir çok eğitim almış, ahkam kesen ancak kendisine ve çevresine faydası olmayan çok insan yok mu çevrenizde? "Halledebilmek" terimi vardır hani, güzel özellikleri, davranışları okuyup öğrenip onu hayatına uygulayabiliyorsan "Halledmiş" oluyorsun. Tam tersi hayatına devam ediyorsan sırtına yük vurulmuş Eşek! ten bir farkın kalmıyor.
Başkalarının hayatına kafa yorduğumuz kadar kendimize yorsak bayağı bir yol kat ederiz aslında. Ihlamuruma limon atıp kış güneşinin tadını çıkarmak için balkona çıktım. Aldım elime kitabımı kuş seslerini dinliyorum. Huzur ve mutluluk insanın içinden gelen bir durum. Çevreden ve olaylardan etkilensek de, denge halimizi koruduğumuzda hayat daha güzel oluyor. Mecit Ömür Öztürk’ün “Dervişin Teselli Koleksiyonu” kitabında söylediği gibi; “Gerçekte büyük bir sorunu hafife almak Pollyanna'cılık olabilir ancak abartılmış bir sorunu, normal seviyelerine döndürmek, tam bir gerçekliktir”

6 Yorumlar

  1. "Hal etmek" değil de "halletmek" olabilir mi acaba o fiil?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler uyarınız için düzelttim hemen

      Sil
  2. Merhabalar.
    Cenab-ı Hakk, bazı insanları yaratırken dengeli yaratmış zaten. O türden insanlar doğuştan dengeli oldukları için, onlar için bir sorun yoktur. Ancak sizin de dediğiniz gibi, hem bu konuda kitaplar okuyarak inceleme ve araştırma yapan, aynı zamanda okuduğunu tatbik etmeyen dengesiz insanlarımız da az değil. Ben böyle insanlara "Okur Alim, Tutmaz Zalim" ata sözünü yakıştırırım.
    Mevla bizleri dengede kalmasını beceren insanlarla karşılaştırsın. Selam ve saygılarımla birlikte Koronasız, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Bu yazıyı sanki bana yazmışsınız.
    Okumak o kadar iyi geldi ki...
    Bazen boş işler peşinde kendimi yoruyorum. Bilmiyorum belki de aklımı meşgul edecek birşey arıyorum. Yada kolayıma geliyor. Yada ben bu kadarım da farkında değilim.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne mutlu bana
      birinin yüreğine dokunabilmek ne güzel
      ben teşekkür ediyorum bu güzel yorumuna

      Sil