Satranç; “iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunu Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor kabul edilir” Çoğumuz spor olarak görmesek de zihni güçlendiren, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bir spor. Çocuklarınızı küçük yaşlarda satranç oynamaya yönlendirmenizi tavsiye ediyorum.

Oğlumun satranç ile tanışması ilkokul ikinci sınıfta oldu. Okulunda düzenlenen satranç turnuvasına katılmak istemesi bizi mutlu etti. Çok hareketli olan ve yerinde duramayan  Ahmet Can’ın dakikalarca satranç masasının başında oturup, zihnini çalıştırması bizi şaşırttı. Yıllarca satranç kurslarına götürüp, turnuvalara katılmasını teşvik ettik. Satranç turnuvalarının bazen bir gün, bazen de iki gün sürdüğü oluyordu. O içeride ter dökerken ben de bahçede, kafeteryada oturup onun sonucunu bekler olmuştum.

Katıldığı turnuvada aldığı madalyalar onun kendine güvenini sağladı. Okulda kurulan satranç takımı ile birlikte katıldıkları turnuvalarda birçok başarıya imza attılar. Oğlumun spor sayesinde, küçük yaşlarda özgüven ve disiplin kazandığını ve daha fazla sosyalleştiğini gördüm.

İlköğretim yıllarında çocuğunuzu herhangi bir spora yönlendirmenin önemi büyük. Hem gelişimine katkısı oluyor hem de takım ruhunu yaşamasını sağlıyor. Spor yaparak hem bedenini hem de ruhunu zenginleştiren çocuklar derslerde de başarıyı yakalıyor.  Liseye kayıt yaptırdığımız ilk gün, “spor etkinlikleri nasıldır okulunuzda?” diye sorduğumda Müdür Bey şaşkınlıkla yüzüme baktı. Genelde anne babaların, çocuklarının derslerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşündükleri için spor etkinliklerine katılmasını istemediklerini açıklamak zorunda kaldı Müdür Bey. Ben ise, tam tersine oğlumun bir spor faaliyetinde bulunmasını çok istediğimi söylememle gözleri parladı odada bizi dinleyen, daha sonra beden eğitimi öğretmeni olduğunu öğrendiğim öğretmen. Tabi oğlum da, spor yapmasını desteklediğimi görünce çok sevindi.

Çocuklarımız satranç oynasınlar, eminim zevkini alınca vazgeçemeyecekler. Çok küçükken tanışsın satranç ile. İlk başlangıç 4-5 yaş olabilir. Sonra geliştikçe, turnuvalara katıldıkça siz de zevkine varacaksınız. Saatlerce kapıda bekleyeceksiniz, bu turu kazanacak mı? Rakibi kim, nerede hata yaptı? Averaj kimde? Masa sıralamasına girecek mi? Tüm bunlar sizin en bilmek istediğiniz konu olacak. Çocuğunuzun centilmence mücadelesi içeride devam ederken siz, diğer anne babalarla kapıda heyecanla onun yolunu gözleyeceksiniz. Çıkışta yüzündeki ifadeden anlayacaksınız bu turda nasıl bir başarı kaydettiğini. En güzeli tabi ki, derece yapıp madalya ve kupa kazanması. İlk üçe giremediğinde teselli vereceksiniz ona, tüm turnuvaların onun için bir tecrübe olduğunu, üzülmemesi gerektiğini, çok da iyi bir mücadele verdiğini söyleyeceksiniz.  Bir sonraki turnuva için heyecanlanmasını sağlamak da sizin elinizde. 

Çocuğumuzu spora sadece teşvik etmek değil, sporu hayatımızın bir parçası haline getirirerek sağlıklı ve zinde bir şekilde yaş alacağımıza inanıyorum. Sizler de, çocuğunuzu spora yönlendirin ve yaşamlarını iyileştirerek sağlıklı bir nesil oluşturmaya katkı sağlayın.

 Çocuklar düzenli şekilde spor yaptıklarında;

·         Fiziksel olarak güçleniyor ve daha sağlıklı oluyor,

·         Hayatlarına kattıkları disiplin sayesinde derslerinde başarıyı yakalıyor,

·         Kazandıkları özgüven sayesinde, gelecekleri olumlu yönde etkileniyor.



ÜNYEKENT GAZETESİ

8 Yorumlar

  1. Inşaallah benim düşüncem de bu yönde.
    Bakalım hangisi olur.
    Yeter ki istesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel çocuklarımız bir sporla uğraşması sağlıkları için de harika bir yatırım

      Sil
  2. eveey ne güzeel, oynuyom ben deee, antrenörlük ve hakemlik de dabıyoom :)

    YanıtlaSil
  3. homeland izliyoruum, hıhıms güzeeel :) homeland sevdiysen o zaman bodyguard, covert affairs, power, the stranger, blindspot, blacklist de seversiiin.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çoğunu izledim artık FBI da baydı :))))

      Sil
  4. Gönülden katılıyorum sana. Çocuklar için çok önemli. Bizimkiler de bir süre satranç oynadı ama okul içindeki turnuvalar dışında pek devam etmediler. İlgi alanları değişti, kayak baskın geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. spor yapsın da önemli olan o
      kayak da süper
      tebrikler

      Sil