Evin zekatı misafir ağırlamakmış. Çok severim misafiri, hele de Ramzan'da iftar daveti vermeyi. Maalesef bu yıl ilk kez istesek de iftara misafir çağıramayacağız. Ben de geçmiş yıllardan bereketli iftar sofralarımızın fotoğraflarını eklemek istedim yazıma. Kalabalıkla oturulan sofraların bir başka lezzeti vardır. "Yorgunluğuma değdi" dediğim zevkle yaptığım bir şeydir mutfağa girip de misafirlerime yemek hazırlamak. Ramazanda ise bir başka özenilir. İftariyelikler ayrı, salata, zeytinyağlı, börek, pilav, ana yemek, tatlı hepsi özenle düşünülüp hazırlanır.
Rahmetli babam da çok severdi davetleri Ramazanda (ruhu şad olsun) Çocukken akşam iftara geldiğinde mutlaka yanında bir "Tanrı Misafir"i olurdu. Oruçlu, gariban, tek başına eve gidip iftar açacak birini  mutlaka bulur ve getirir bizimle iftar yapmasını isterdi. Aslında gerçek iftar daveti de böyle olmalı değil mi? Akrabalarımızı, eşimizi dostumuzu ağırladığımız değil de, bu sofralara oturma fırsatı bulamayanları ağırladığımız sofralar olmalı iftar davetlerimiz. 
Bir de Diş Kirası  adeti vardı babamın uyguladığı. Ramazanda evimizi soframızı şereflendiren misafirlerimize giderlerken bir hediye verirdi. Osmanlı'dan gelen bir adetmiş bu diş kirası. Ben de iftara gelen arkadaşlarımın, akrabalarımın küçük çocukları varsa mutlaka bir hediye alır, onların gönlünü almaya çalışırım. Ne güzel adetlerimiz varmış değil mi?
2020 Dünya Tarihine bir çok ilkle geçecek. Ramazanda teraviye, mukabeleye gidilememesi, iftar davetleri olmaması, dışarıya bile çıkılamaması evlerimizde kalmak. Bu günleri en iyi şekilde değerlendirmeyi diliyorum. Evde ekmek yapımı bitti şimdi Ramazan pidesi yapanları görüyorum instagramda. Biz daha o işlere girmedik :)) Biz dediysem benim hiç niyetim yok açıkçası, Mahocum ve Ahmet Can heveslenip yaparlarsa ben de afiyetle yerim artık. 
İftar gelince eskiden her gün bir menü verirdi yemek blogları...
Ben de vereyim bugün maden iftar daveti yazısı kaleme aldım. 
Ramazan'ın 5. Günü Menüsü:
Brokoli Çorba
Etli yeşil fasulye
Domatesli Pilav
Vişne kompostosu
Mevsim Salata
Yoğurt
Evet bugün sebze ağırlıklı oldu. Aslında bizim evdeki erkekler fazlası ile etcil ! Köfte, tavuk, et olmayınca pek de mutlu olmazlar ancak, Ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmek gerek. İnsan sebzeyi de özlüyor. Zeytinyağlı yiyemiyoruz iftarda, çünkü çorbadan sonra açıkçası ben hemen doygunluk hissediyorum, ana yemeği bile zorla yiyorum. O nedenle pek tercih etmiyorum zeytinyağlı yapmayı. Tatlı ise  normalde  olmaz bizim sofrada ama, iftardan sonra tatlı canımız çekiyor açıkçası. Dün Mahocumun doğumgünü olduğu için ona çilekli pasta yapmıştım, tatlı niyetine onu ikram edeceğim bu akşam da.
Ramazan geldiğinde aklıma düşen irmik helvası  yaptım Ramazanın ilk günü. Tarifi instagram sayfamda videolu bir şekilde yer alıyor. Linke tıklayabilirsiniz. Bu sefer efsane oldu :))
Çok seviyorum mutfakta zaman geçirmeyi hele de yaptıklarım ev halkı tarafından yüksek not alıyorsa. Yalnız bizimkiler kıt not veriyorlar ve beni sinir ediyorlar. 
Rahmetli anneannem yaparmış şimdi de ben yapıyorum. Daha ağızlarına yemeği attıkları an "Nasıl Olmuş?" diye sormadan edemem :))) 
Hayırlı İftarlar. Allah kabul etsin Orucumuzu.....

19 Yorumlar

  1. sofra çok şık görünüyor :)) Eskiden gerçekten ince, zarif adetlerimiz varmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler
      evet eskiler kadar zarif olabilsek

      Sil
  2. Diş kirası ilk kez duymuş oldum.
    Bilgi sahibi oldum.
    Hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  3. Eski ramazanlar diyeceğimiz hiç aklıma gelmezdi bir yıl öncesi için...Allah kabul etsin,hayırlı iftarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin canım
      haklısın inşallah eski güzel günlere döneriz

      Sil
  4. Çok iyi görünüyor sofra ama bugün ben orucumu yolda kendi yapacağım yemekle açacağım. Allah'ın izniyle sahura İstanbul'da olurum. Bu arada hayırlı ramazanlar. Şimdiden Allah kabul eylesin. (Amin)

    YanıtlaSil
  5. gerçekten eski Ramazanları çok özledim ben. Oldum olası misafirle iftarı çok severim ama abartmadan yemekleri ve ikramları. Gittiğim yer içinde geçerli lütfen fazla yemek yapmayın derim normalde ne ile iftar ediyorsanız o kadar hazırlayın sevap işleyeyim derken günaha girmeyelim derim. Bu sene olmadı ama kısmet diyelim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın
      inşallah rutin hayatımıza döneriz yakın zamanda

      Sil
  6. Eskiden her şey gerçekten ne güzelmiş, kaybedince anlamak ne yazık. Bloglarda da ne güzel olurdu gerçekten her gün iftar menüsü verirdik valla artık her şey nasıl ozleniyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya çok güzel günlerdi
      hayırlı iftarlar canım

      Sil
  7. Evet Malesef bu sene ramazanda hatta senenin bir kısmında bir çok şeyden mahrum kalacağız gibi ama herşeyin başı sağlık şu durumlar düzelsin geri kalanı bir şekilde telafi ederiz .Bu kirasını da yeni duydum biraz araştıracağım . Çok teşekkürler güzel bir paylaşım olmuş saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız her işin başı sağlık
      umarım güzel günler yakında

      Sil
  8. güzel bir bloğun varmış benim bloğuma da beklerim yeni başladım ben de

    YanıtlaSil
  9. Annemle, kız kardeşime de ben not veririm. Ama özellikle kıt not vereyim diye vermem :) Ama hakkı neyse söylerim. 1’se 1, 5’se 5.

    YanıtlaSil