Bilimkurgu, fantastik Netflix dizilerini sevdiğimi daha önce söylemiştim. "Hakan Muhafız"ı da çoğunluğun aksine beğenmiştim ben.  Netflix Türkiye  'nin başarılı dizilerini takip ediyorum. Bizler hep söyleniriz zaten "Abi adamlar yapıyor, bu nasıl senaryo? Müthiş" Her zaman yabancı filmler diziler için kurarız bu cümleyi ve bizim yapımcıların böyle işlerini bekleriz. Yapıldığında da acımasızca eleştiri bombardımanına tutmayı hiç ihmal etmeyiz. "Yok Beren Saat'in saçları, cildi nasılmış öyle, Mehmet Günsur o sakalları kesse iyiymiş"  Tabi ki, herkesin beğenisi aynı olacak diye bir durum yok. Ancak izlediğim bu tarz Netflix dizilerinden eksiği yok fazlası var. Özellikle Urfa'daki "Göbeklitepe"ye ve Adıyaman'daki "Nemrut Dağı" na dikkat çekilmesi ve merak edilesi manzarası ve tarihi ile çok başarılı bir reklam olmuş Ülkemiz açısından.

Kuantum Fiziği, paralel evrenler, enerji...

 "Sonsuzluk; sonsuz zamana sahip olmak değildir. Zamansızlık demektir sonsuz aydınlanmayı yaşamak istiyorsan geçmiş ve geleceği aklından çıkar. Şimdi de kal." Şems-i Tebrizi
Atiye filmi Şengül Boybaş'ın "Dünyanın Uyanışı" kitabından uyarlandığını biliyor muydunuz?
Kitabın tanıtımında yazılanlar;

Göbeklitepe bundan 11.000 yıl önce neden inşa edildi?
İnşa edildikten 1000 yıl sonra neden üzeri geri kapatıldı?
Onunla birlikte hangi sırlar toprağın altına gömüldü?
Ve hepsinden önemlisi, 1200 km uzakta kendi halinde bir hayat süren
Atiye’nin kâbuslarında neden baş rolü oynuyor?
Görseller Google
Beren Saat, Mehmet Günsür, Melisa Şenolsun, Metin Akdülger'in başrollerini paylaştığı Atiye dizisi, 
8 bölümlük 1. Sezonu Netflix'de yayınlandı. Ressam olan Atiye, çocukluğundan beri çizdiği sembollerin Göbeklitepe'de yapılan kazıda çıkması ve Atiye'nin bu gizemi ve gördüğü hayal-gerçek olayların peşinden gitmesi ile mistik bir havaya bürünen dizi çarpıcı bir son ile noktalanıyor.

Netflix'in olmazsa olmaz klişelerinden olan cinsellik, tabi ki bizim dizimizde de var ve bu durum tabiki bizim sosyal medyada olabildiğince kadın artistlerin adı verilerek köpürtüldü. Yani erkeklerin burada rolü hiççç yokmuş gibi !
Eşcinsellik, uyuşturucu ve erotizm üçgeni çoğu Netflix dizisinde olduğu için ben buradaki sahneleri olağan karşıladım açıkçası. Bu sahneler olmasaydı da bu dizi olur muydu? Olurdu! Ancak vazgeçilmez öğelerden en az biri olmalıydı değil mi? 
Son zamanlarda izlediğim "Dark" "The OA" ya benzerliğini kabul etmek gerekir. Bu dizileri de şiddetle tavsiye ederim.

13 Yorumlar

  1. Atiyeyi henüz izlemedim ama dediğin gibi The OA ve Dark muhteşemdi. Kadınlar sanki o sahnede tek başlarına cinsellik rolü oynuyormuş gibi yansıtılmasıda çok saçma cidden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef burası Türkiye ve burada kadınlar linç edilir sadece :(

      Sil
  2. Diziyi heniz izlemedim.Bu aralar izlemeyi planlıyorum.Seks ve şiddet her zaman sattıran unsurlar.Diziler de bir tüketim malzemesi olduğu için pazarlama yöntemini olarak kullanıyor ,(yan unsur olarak bile olsa) .Malum diziler ve filmler aynı zamanda bir kültür taşıyıcısı işlevi görüyor günümüzde.Göbekli tepe ve Nemrut Dağı'nda ki heykellerin tanınması için önemli bir katkısı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ben de aynı fikirdeyim
      Yorum için teşekkürler

      Sil
  3. Bende severek izledim , gerçekten çok başarılı bir dizi olmuş . Ama her zaman cinsellik konusunu ön plana koymayı pek seviyorlar .
    Şaşırdık mı yok şaşırmadım :)

    YanıtlaSil
  4. Diziyi henüz izleme fırsatım olmadı ama bende artık kani olan bir düşünce var; netflix toplumsal değişim-dönüşümleri diziler üzerinden yapan kollardan biri... cinsellik, lgbti ve siyasi-dini bazı şeyler artık gözümüze gözümüze sokulmak isteniyor... ön planda çok ciciş, tatlış konulara, görüntülere yer verilerek... e biz de milliyetçilik ağır bastığı için bizim ciciş ve tatlış konumuz da tarihi turistik değerlerimiz olmalıydı... Onlar amaçlarına kavuştu neyse ki... bizden görünenle avunmamız isteniyorsa ben avunamıyorum maalesef!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı saygı duyuyorum
      Ben de karşıyım televizyon dizileriyle evimize giren ve sıradalnlaştırılmaya çalışılan; kadına şiddete, sapık ilişkilere, silah ve mafya olaylarına, toplumun dejenere olmasını sağlayacak olan alt dayatmalara

      Sil
  5. bu haftasonu izliyom bu diziyi. dün gece beş bölüm izledim. bu gece bitircem. dokuzuncu bölümdeyim. iyi dizi. seyri hoş. beren, günsur, akdülger, üçünü de severim zaten. ama gizemi çözemedim yaa. karışık geldi bana. ne olduğunu pek anlamadım. ne neymiş annatsana kısacaaa :)

    YanıtlaSil
  6. ay bölüm sayılarını karıştırmışım. beşi izlediydim. bu gece de altı yedi bitti şimdi son bölüme başlıyom ama olayı gizemi anlamadım valla ama diziyi sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu!!!!

      Sil
  7. Başlayıpta bitiremedim ne yazık ki. çünkü benzer ve daha kaliteli çok dizi ya da film seyrettim. ne yazık ki kopyacıyız, ne eksiğimiz var bizim deyip aynı türleri çekeceğimize özgün ürünler yapmalılar. netflix cinsellik, şiddet ve eşcinsellik ile büyük yıkım yapıyor kültürümüzde. evimde netflix var ama çoğu diziye başlayıp bırakıyorum bu yüzden. evde olmasının nedeni belgeseller...

    YanıtlaSil