İstanbullu Gelin'in Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun "Hayata Dön" eserinden uyarlandığını öğrendiğimde, ilk bölümünden beri çok severek takip ettiğim dizinin kitabını da merak ettim doğal olarak. Yazarın okuduğum üçüncü kitabıydı Hayata Dön.
Her zamanki gibi psikiyatr kliniğine gelen hastaların hayat öykülerini bize yalın bir dille aktarıyor. Bu romandaki baş karakter Ala,  ruh sağlığı bozuk bir genç. Doktor sayesinde hayatının nasıl da sihirli değnek değmiş gibi değiştiğini gözlemliyoruz. Bu arada en ilgi çekici olan ise, doktorun Ala'ya anlattığı hikayeler. 
İstanbullu Gelinle benzerlikleri o kadar az ki, aslına bakarsanız kitabı okuyunca hayal kırıklığına uğradım bu açıdan.
Sadece Gelinin adının Süreyya olması ve İstanbul'dan gelmesi, kayınvalidesinin adının da Esma Sultan olması dışında hiç bir benzerlik yok romandaki anlatılanlar ve diziyle ilgili. Anlatılan öykü bambaşka, nasıl romandan uyarlama denilmiş ben işin içinden çıkamadım. Bilen varsa bana açıklasın lütfen.
Tamam, yazar yine ilgi çekici ve bir sürü bilgi veren dopdolu, elinden bırakmadan okunacak güzel bir kitap yazmış ancak, senaryo o kadar farklı bir çatıda devam etmiş ki. İyi ki de böyle olmuş. Çok sevdiğim İstanbullu Gelin'i kitaptakinin aynısı olsaydı izleyeceğimi hiç sanmıyorum. O kadar karamsar ve felaketlerin anlatıldığı bir diziyi izlersem benim de ruh sağlığım bozulurdu. Tercih etmezdim izlemeyi.
Oysa ki, İstanbullu Gelin bana kendimi çok iyi hissettiren bir dizi. O kadar doğal ve bizden ki, olaylar, karakterler, diyaloglar bayılıyorum. Son 5 bölüm yayınlanacak olmasına da bir o kadar üzülüyorum. 
Hayata Dön kitabından altı çizgili satırlarımı paylaşmak istedim;

Düşünüyorum da, insanı yine başka insanlar üzüyor en çok... Taptığı, hayran olduğu, değer verdiği, muhtaç olduğu ve çok sevdiği insanlar... Düşmandan çok dostlar üzüyor. Analar, babalar, kardeşler, sevgililer üzüyor. (Hayata Dön, Syf.10)

Nasihatı kim dinlemiş ki, psikiyatriye gelen adam dinlesin? Biz onlara amcaların, teyzelerin, ana- babaların, arkadaşların söyleyeceklerinden farklı şeyler söylemeyiz. Kendilerini, kendileriyle ilgili bilmediklerini göstermeliyiz onlara. ( Hayata Dön, Syf.55) 

Belki de insanları psikiyatrist olmaya iten şey başkalarıyla birlikte kendi ruhlarını da iyileştirme arayışlarıdır. Bunu ne kadar başardığımızı bize kim söyleyebilir ki.... (Hayata Dön, syf.65)

Hayat insanların duygularını tıpkı dağlar, tepeler gibi şöyle veya böyle erozyona uğratıyor. sonbaharda solan çiçekler gibi duygularımızın da giderek suyu çekiliyor, sararıyor, kuruyor. Bazı insanlarda bu çok daha belirgin oluyor. Katılaşıyor insanlar, esnekliği yumuşaklığı kayboluyor.  (Hayata Dön, syf.169)

İnsanın yıllarca birlikte yaşadığı, koca bir hayatı paylaştığı eşini kaybetmesi her zaman zordur ama bu kayıp daha ileri yaşlarda olursa bu zorluk ikiye katlanır çünkü yaşlandıkça insanların yeni, durumlara uyum sağlaması giderek zorlaşır. ....Genç insanlarda yaralar daha çabuk kapanır, kemikler daha hızlı kaynar ancak yaşlılar için aynı şey geçerli değildir. (Hayata Dön, syf.179)

Freud'a göre bütün insan davranışları çocukluktaki kökenlerine göre biçimlenir. Yani yedi yaşına kadar bir çocuk ne yaşadığı, ne öğrendi, ne hissettiyse, gelecekte bunları tekrar edip durur. Freud'a göre şimdiki zaman temelde daha önce olanların bir tekrarıdır. (Hayata Dön, syf.274)

Doktorluk, psikiyatristlik dediğimiz şeyin aslı bu galiba! Hastaya bu güveni verebilmek...Ona bu güveni nasıl mı verdim? Bütün dünyayı kendine düşman olarak gören o delikanlı bana neden mi güvendi? Bunun bir tekniği yok ki...Sadece onu çok sevdim, çok iyi anladım, hissettim ve o da bunu anladı. Hepsi bu! (Hayata Dön, syf.282)

Doktorun keyifli, mutlu, hayata dönük biri olması da sanırım onu rahatsız etti. Kendisi acılar içinde kıvranırken başkalarının hayatın tadını çıkararak yaşamalarına dayanamıyor belki de... (Hayata Dön, syf.362)

28 Yorumlar

  1. İstanbullu gelin dizisinin kitaptan uyarlama olduğunu biliyordum ama bu kitap olduğunu bilmiyordum. Diziyi de pek sevmiyorum açıkçası ama kitaptan daha az karamsar olması mutlu etti. Ülke olarak dramı çok kaldıramıyoruz zaten. Kitap alıntıları da çok güzelmiş 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dram hayatın çok içinde var zaten bir de tv de izleyip acı çekmek bana göre değil
      bu dizide insani çok güzel aktarımlar var
      ajitasyon yok allahtan yoksa izlemezdim

      Sil
  2. Güzel bir inceleme olmuş 😊 İstanbullu Gelin dizisini hiç izlemedim kitaptan uyarlama olduğunu yorumlardan duymustum, ilginç geldi konusu 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap ayrı düşünüldüğünde çok güzel bilgi verici
      ama diziyle alakası yok

      Sil
  3. "Yaşlandıkça insanların yeni, durumlara uyum sağlaması giderek zorlaşır" cümlesi çok doğru. Gerçi alıntıların hepsi çok güzel tespitler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel gerçekten de gülseren hanım çok açık yazmış kitaplarını

      Sil
  4. "Hayata Dön" kitabından uyarlandığını sizden öğrendim, teşekkürler. Kitap, İstanbullu geline benzemese de kitaba göz atmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap çok iyi
      istanbullu geline ayrıca bayılıyorum ben

      Sil
  5. Çok güzel tespitler, kitap alıntıları çok güzel. Detaylı inceleme için emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Filmler eserlerin orijinallerinden kopmamalı bence. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. walla iyiki kopmuş :))
      bence uyarlama demek çok gereksiz olmuş
      sadece isimler benziyor kitabı okuyup bir de dizinin takipçisi iseniz anlarsınız beni

      Sil
  7. Kitaptan uyarlama olduğunu bilmiyordum. Dizinin de bitir kaç bölümü izledim sadece. Beni çekmedi açıkçası. Dram vardı sanki yaa. Kitap uyarlaması olması için bir kaç isim yeterli değil sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de yeterli değil
      bir psikiyatristin olması filmde süreyya ve esma sultan isminin geçmesi uyarlama olması için yeterli değil

      Sil
  8. Izlemedigim bir dizi.Ama paylaşımın çok güzel olmuş.Merak uyandirdi 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dizi bitiyor yakında
      kitap güzeldi tavsiye ederim

      Sil
  9. annem çok seviyoooo ben erkenci kuş seviyoree :)

    YanıtlaSil
  10. Bir kitaptan uyarlama olduğunu biliyordum ama buradan olduğunu bilmiyordum. Hoş diziyi izlemedim ama fragmanlardan da pek sevdiğim söylenemez. Kitabı belki okurum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  11. Gülseren Budayıcıoğlu Kitaplarının hepsini okudum.Şimdi"Camdaki Kız"ı alıp okuyacağım..
    Evet "Hayata Dön" kitabındaki hikaye çok karamsar Ve dizi ile de hiçbir benzer yanı yok neredeyse....

    YanıtlaSil
  12. Eski Ramazanlar mim yazımı okumak için sizi bloguma beklerim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. hiç bilmiyordummm, diziyi annem vesilesiyle arada sırada izliyorum bir de sizin storylerinizden :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bayılıyorum ben story de çekiyorum etkilendiğim sahnelerde :))

      Sil
  14. İnsanı en çok sevdiği insanların üzmesi olayı o kadar doğru ki.

    YanıtlaSil