Black Mirror dizisinin her bölümünde ilgi çekici konular yer alıyor. Bazen ileri teknoloji ve bilim kurgunun, yer yer gerilim ve gizemin yer aldığı dizi filmde, aklın sınırlarında gidip geliyoruz.  Şimdiye kadar 4 sezonu biten Black Mirror,   40 farklı Ülkede 70 Milyon abonesi olan  film ve  dizi izleme platformu olan Netfilix'de yayınlandı. İnternet üzerinden abonelerine film izleme hizmeti sunan Netflix'in macerası, Amerika'da DVD kiralama ile başlamış . Televizyon, mobil cihaz ve bilgisayar üzerinden izleyebiliyorsunuz filmleri. 

2018'in sonlarında yayınladığı Black Mirror dizisinin bölümü olan Bandersnatch ilk  interaktif film olma özelliği gösteriyor. 


İnteraktif film ne demek?  
Hikaye akışının izleyicinin tercihleri üzerinden şekillendiği bir film  ile karşı karşıyayız. Size, film devam ederken seçenekler sunuluyor ve sizin seçtiğiniz seçeneğe göre devam ediyor senaryo. Karakterin ne yapacağını siz belirliyorsunuz. Her farklı seçiminizle filmin sonunu da değiştirmiş oluyorsunuz. 5 farklı finale sahip dizide tüm sonları görmek istiyorsanız 5 saatlik bir dizi izlemeye hazır olun. İsterseniz 2 saatte de bitebilir size bağlı tümüyle bu durum. 

Hikaye, 80'li yıllarda bilgisayar oyunu yapan bir genç üzerinden şekilleniyor. Psikolojik sorunları olan bir gencin zamanını bilgisayar başında geçirmesi ve okuduğu Badersnatch kitabının etkisi ile yaptığı bilgisayar oyununa seçenekler sunması, her tercihin başka sona varmasını hedefliyor. Aslında oyun içinde oyunda olduğunun farkında mı, değil mi? onu izleyince göreceksiniz. 

Hayatta ve Black Mirror dünyasında olduğu gibi bu filmde de atılan her adımın farklı sonuçları olduğunun altı çiziliyor.  Doğru kararlar verin ki, zafer sizin olsun. Yanlış kararlar felaketle sonuçlanabilir. (Ama kime göre yanlış, kime göre doğru?) Ancak üzülmeyin, bu sefer bir macerayı tamamladıktan sonra baştan başlama, tercihlerinizi değiştirerek yeni bir sona ulaşma şansına sahip olduğunuzu da unutmayın!
Kendi hayatımıza baktığımızda da öyle değil midir zaten. Tercihler sunar hayat bize biz hangisini seçersek hayatımızın akışı o yöne doğru ilerler. Belki de zaman içinde o tercihlerden pişman oluruz. "Keşke şöyle yapsaydım" dediğimiz olmuştur. Belki de öyle yapsan hayat bambaşka bir kapı açacaktı karşına. Bunu bilemeyiz, bilmek ister miyiz? Biraz düşününce aslına bakarsanız nasıl olacağını üç aşağı bi yukarı tahmin edebiliriz. "iyiki yapmışım " dediğimiz tercihler yapmamızı ve doğru kararlar almamızı diliyorum. 

Dinimizde kader ve kaza inancı vardır. Kadere iman demek, kader diye bir olgu olduğunu kabul etmek ve gelecekte insanın başına gelecek şeylerin bir yerlerde kayıtlı olduğunu bilmek ve kabul etmek ve bu yazılı olan şeylerin mutlaka başımıza geleceğini bilmek demek. Ancak; Allah insanlara akıl, fikir ve vicdan  vermiş, iyi ile kötünün yollarını göstermiş. Ayrıca bize bir irade vererek hareketini serbest bırakmıştır. Kendi istek ve irademiz ile yaptığımız işlerden sorumluyuz. Özgürce irademizi ve tercih hakkımızı kullanmamız sorumluluk ve sonuçlarına katlanma yükümlülüğü getirmektedir.

Bunları düşündürdü Bandersnatch  bana. 

24 Yorumlar

  1. Allahın verdiği akıl ve fikri iyi kullanmak gerekir

    YanıtlaSil
  2. Black Mirror's by aralar çok fazla duyuruyorum merak ettim dogrusu 🤗🌼💗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer sezonlar da çok iyiydi öneririm izlemeni

      Sil
  3. interaktif bir dizi , izlenebilir ... teşekkürler bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir açıklama...Evet kader var ve biz kaderimizde yazılanı yaşarız. Ama kader deyipte aklımızı kullanmamak büyük bir yanlış. Bazen de şans devreye girer diye düşünüyorum.
    Kalemine,düşüncene saglik♥️♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıl ve fikir vermiş Allah en iyi şekilde kullanmak elimizde

      Sil
  5. Ön ergenlik zamanlarında interaktif hikaye kitapları vardı şimdi Netflix'te Black Mirror olarak interaktif seçimlerin karşımıza çıkması pazarlama olarak güzel taktik. Sürekli çıtayı yükseltiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sürekli yeni şeyler üretenlere hayranlık duymamak mümkün değil

      Sil
  6. Dünya bu tercihli filme nasıl tepki verecek bakalım? Başka filmlerde de böyle olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir test yayın gibi birşey olmuş bu bana kalısa

      Sil
  7. Türünün ilk örneği sanırım. İnteraktif yapımlar bundan sonra daha yaygın olacak gibi. Benim secimlerimle film biraz uzadı. Bazılarında oldukça kısa sürüyormuş.

    YanıtlaSil
  8. Çok fazla yorum var bu interaktif dizi ile ilgili izlemeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlemezseniz de pek bişi kaybetmezsiniz :)

      Sil
  9. Black Mirror'un sadece ilk bölümünü izledim ve mide bulandırıcı buldum. Sonra da izlemedim. Açıkçası herkes ilgi çekici buluyor ama ben sevmedim açıkçası 😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilginç,
      ben bazı bölümlerini çok iyi buldum açıkçası

      Sil
  10. Maalesef bu şekilde olunca netflix dışında izleyemiyorum. Eee netflix den de izleyemiyorum. Ama genel görüşler olumlu olunca çok merak ettim. Kalemine sağlık güzel bir yazıydı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaniii illa da izlenilmeli demiyorum
      sadece ilk kez denenen bir tarz olduğu için ilgi çekici

      Sil
  11. türkiyede en çok izlenen dizi imiş buuu. bikaç gün önce türkiye dizi listesini yazdımdıı :)

    YanıtlaSil
  12. Ben çok sevdim filmi. Zaten bu interaktif kitapları da hep sevmişimdir. Ben sevgilimle izledim birinde kararları o aldı diğerinde ben. Cidden insanın kararlarının ne kadar belirleyici olduğunu görmek için müthiş bir film. :) Sevdim. :)

    YanıtlaSil
  13. Filmi netflix'de görmüştüm fragmanına baktım ilgimi çekmişti bu yazıyla daha çok ilgimi çekti akşama ilk işim mısır patlatıp hemen filmi izlemek olacak teşekkürler :)

    YanıtlaSil