Evrende varlıkların kurdukları uygarlık seviyeleri vardı.

Aeden'de ilk seviyede, tükettiğini üretebilen bir seviyede olsalar da, gençlerin düşüncedeki hiperaktifliklerini, meraklarını ehlileştirerek kontrol altına almayı öğrenmeleri şarttı.

Kendi gelişimi için gereksiz olan şeyleri merak etmemek ilk seviyede olmanın şartıydı yoksa sıfır seviyesinde kalıyordu varoluşları.

İnsan olma dersi veriyor Azra Kohen kitabında. İnsansılarla kaplı Dünyamızda tekamül edenlerin insan olabileceğini "insan doğulmaz, insan olunur" inancı çerçevesinde masalla gerçeği ayırt edebilen okurlara adamış kitabını.  

Hayat kaçmaya çalışanlar için ağırdı. Durup yüzleşmek, kendin olmak için için çaba göstermek, gerekirse yeniden doğmak için yaşarken ölmek şarttı.

Hayat bizi zorladığında aslında gelişime çağırıyordur. Tekamülümüz için fırsat veriyordur.

Deneyimi analiz edebilen biri için hata sadece fırsattır, bir hatayı düzeltebilecek güçte olabilmenin fırsatı. Kızmak, kurban gibi hissedip pes etmek ya da karşındakini suçlamak yerine sakince analiz etmek zorundasın.  

Özümüze saygılı olarak çevremizde yaratılan her şeye saygı içerisinde barış ile yaşamamız gerektiği, kendini tanımanın başkalarını yargılamamanın önemine dikkat çekiyor.
Hayat kınadığımız, anlamakta zorlandığımız her şeyi bize yaşatmak için mükemmellikle dizayn edilmişti.

Varlıklar çoğunluğun yargıladığı şeye dönüşebilir zamanla. Biri çevresindekilerin inancıyla deneyimlere açılıp gelişirken -ki buna başarı deriz- diğeriyse çevresindekilerin yargısıyla deneyimlere kapanır, başarısız olur.

İnanılmak iradeye güç veren bir kalkan oluştururken, yargılanmak bir hastalık gibi irademizi zayıflatır.

Yaşamın yanında olmak anlamakla başlar, anlamaksa yargılamamakla.

Çünkü önemli olan bilmek değil anlamaktır. Gerçekten anladığında asla yargılamazsın. Yargılamak varoluşa aykırıdır.

Yargılamak insanlığın en büyük duvarıdır. Anlamak ve kabullenmekse yargılamanın tek ilacı.

Yaşamı korumak için göze alabileceklerimiz kadar yaşamı hak etmiyor muyduk!?

Özgür irade evrendeki en kutsal şeydir, bilincin toprağıdır. Özgür iradeye müdahale edemeyiz. Çünkü bir varlığı asla kendisinden koruyamazsın. 

Yukarıda kitaptan alıntılar yaptığım cümleler haricinde de etkileyici ve düşündürücü dersler vardı. Sevdim ben kitabı. 
Dünyamıza neler yaptığımızı, yaratılan her şeye en küçüğünden en büyüğüne değer vererek yaşamanın gerekli olduğunu, yargılamanın ne kadar zarar verici bir etken olduğunu, tüketmekten vazgeçip üreten olmanın önemini tekrar hatırlattı bana.
Bir gün bu gezegeni birlikte cennete çevirebileceksiniz. (Azra Kohen-Akilah)

4 Yorumlar

  1. Bende şu sıra Aeden'i okuyorum. Yavaş okuyorum biraz daha iyi anlaşılıyor. Düşünüyorum cümleleri okuduktan sonra. Bnede beğendim.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler çok iyi tanıtmışsınız kitabı ben de daha yazarın ağzından dinlemiştim bayağı ilgimi çekti ama öyle kolay okunacak bir kitap değil sanırım

    YanıtlaSil
  3. Bu aralar adını çok sık duyduğum bir kitap, şimdi iyice merak ettim :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Aeden'i sizin seçtikleriniz ile yeniden anımsamak güzeldi. Sayfalar o kadar çok referans sözler ile dolu ki masa başında ders çalışır gibi okumak gerekiyor :) Kohenizm kulübüne hoş geldiniz

    YanıtlaSil