“Zenginlik, çok şeye sahip olmak değil, az şeye ihtiyaç duymaktır,” sözünden yola çıkarak; ‘Temel ihtiyaçlarımız haricinde alışveriş yapmadan yaşamak mümkün mü?’ diye kendimize soralım istiyorum.

Sürdürülebilir yaşam, dünyamızın kısıtlı kaynaklarını kullanırken tüketim oranını azaltmak için ne yapabileceğimize kafa yormak ve çevre dostu bir yaşam sürdürmek üzere hayat tarzımızda birtakım değişikliklere gitme fikridir. Yediğimiz, içtiğimiz ve seçtiğimiz ürünleri bilinçli tükettiğimizde dünyaya oldukça büyük bir katkı sağlayabiliriz.

Alışveriş bağımlılığı veya diğer adıyla ‘onyomani’nin, ciddiye alınması gereken psikolojik bir hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Dolaplarımız tıka basa doluyken neden alışveriş yaparız? Alışveriş yaparken mutluluğu sağlayan serotonin hormonunun arttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Hiç ihtiyaç duymadığımız şeyleri de sevinç, üzüntü, öfke gibi farklı duyguların etkisinde kalarak satın alabiliyor, ihtiyacımızdan fazlasını tüketiyoruz. Bir kot pantolon için 10 bin litre, bir tişört için 2500 litre, bir pamuklu elbise için 4000-7000 litre arasında su tüketildiği aklımıza gelse, belki bu kadar sorumsuzca alışveriş yapmayız.

Sürdürülebilir yaşam, konforumuzdan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Sadece seçimlerimizi yaparken daha özenli davranıp, alışkanlıklarımızı daha iyi olanla değiştirmek anlamına geliyor. Bu yüzden bu alanda atılacak ufacık bireysel bir adım bile, kitleler halinde bir alışkanlığa dönüşüp pozitif bir etki yaratır. Daha az enerji tüketimi ve daha az alışveriş bireysel olarak her birimizin yapabileceği bir eylem. “Bendeki bana yeter” demenin bu kadar zor olmadığını gördüğümüzde bakış açımız ve tüketim alışkanlıklarımız değişecek.

Tekstil alışverişi yapmadan kaç gün dolabınızdan giyinirsiniz, kendinizi test etmeye var mısınız? Bunu yıl içine yaydığınızı düşünün, ihtiyacınız dışında bir giysi almayarak ve mevcut kıyafetlerinizi değerlendirerek hem maddi hem manevi kazanç sağlayacaksınız. Denemeye değer değil mi? İhtiyaçsızlığın zenginlik olduğunu yaşayarak fark edeceksiniz.

 

Öneriler;

Kitap : Serenad/ Zülfü Livaneli

Film : Dangal, PK, 3 Idiot / Aamir Khan 

Müzik: Sezen Aksu/ Paşa Gönül Şarkıları-2025

Podcast : Nereden Başlasam?/ Mirgül Cabas, Can Kozanoğlu

Dizi: Yeşilçam/2021

 

2 Yorumlar