(foto tarih-2015)

Saçını süpürge etmeyen, ayakları üzerinde güçlü duran, çevresine pozitif enerji yayan, çocuklarını bunaltmayan, hayatı güzelleştiren, çalışkan, üreten, hayatın tadını çıkaran, keyif almayı bilen Anneler, gününüz kutlu olsun.

Annelik; sürekli mağduru oynamak değildir, şikayet etmek, yaptıklarının karşılığını beklemek, beklerken kendini hasta etmek, beklenti içinde olmak, aileni bunaltmak, strese sokmak, hastalığını koz olarak kullanmak değildir. 

“Analık kutsaldır” “Anaların hakkı ödenmez” “Cennet anaların ayağı altındadır” 

Bu şahane sözlere katılmamak elde değil, benim itirazım anneliğin kullanılması. Hayat sürekli bir devinim içinde, sadece biz anne olmadık, yüz yıllardır çocuk doğuruyor kadınlar. Her yaratılan Can, özel bu alemde. Annelik kadının kendini çok güzel ve işe yarar hissetme hali bir bakıma. Bize bahşedilen evladı en iyi şekilde bakıp, büyütmek, eğitmek görevimiz, o bize Yaradanın hediyesi. Çok sahiplenmeden, bağımlı olmadan, bağımlı hissettirmeden büyütmeliyiz çocuklarımızı. 

Tanıdığım bir çok annenin öyle çok beklentisi var ki çocuklarından, bir durup düşünsek aslında, aynı beklentilerin karşılığını biz kendi annemize verebildik mi? Yalnızca annesi olduğumuz için, bu kadar beklenti içine girmemiz doğru mu? Saygı ve sevgi çerçevesinde birazcık merhameti olan herkes zaten elinden gelen özeni gösterir anasına. Ben annelerin sınırsızca çocuklarının hayatına müdahale etmesine karşıyım, o senin çocuğun diye tüm hayatına karışamazsın.

Analar doğurur, emzirir, uykusuz kalır, sabahlara kadar başında bekler, yemez yedirir, uyumaz uyutur; bu böylece asırlardır süre gelen bir döngüdür. Senin çocuğuna yaptığın en güzel yatırım; güçlü bir sevgi ve saygı bağı kurmak. Kanatlanıp uçmasına izin vermelisin, onun hayatının odağında artık başkaları olduğunu kabullenmelisin. O zaman; ne kaynana-gelin sorunu, ne baba-oğul çatışması, ne de sorunlu çocuk-ebeveyn ilişkisi olur. 

Ana, babama hizmet etme şansı verdiyse Yaradan şükretmişimdir her zaman. Çocuklarımızın sahibi olmadığımızı idrak ettiğimiz zaman daha iyi ana oluruz, onlara psikolojik baskı yapmayız, kendi hayatlarını yaşama şansı sunarız, gönül rahatlığı ile şekillendirirler geleceklerini. Senin bakış açındır anneliği zor veya kolay yapan, bakış açımızı, düşüncelerimizi ve duygularımızı iyi yönde değiştirebilirsek daha sağlıklı yetişkinler yetiştiririz.

ANNELER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

1 Yorumlar