Cemalnur Sargut ile Röportajımızın tamamı bu linkte

2020 yılında yapmıştık bu röportajı ancak Ramazan Ayı münasebeti ile Ünye Kent Gazetesine gönderdim. Bugün Gazetede tam sayfa yayınlanmasının mutluluğunu sizinle paylaşmak istedim. Allahım hepimizin emeklerinin görülmesini ve değer bulmasını nasip etsin.
Tasavvufa göre zekâtın, sadece malın kırkta birini vermekle yetinmeyip her şeyin bir zekâtı olduğuna vurgu yapıyorsunuz. Şekli ibadetin ardını gören bir gözü var tasavvufun. Evladın, evin, sohbetin, ilmin hatta aşkın zekâtı olduğuna dikkat çekiyorsunuz. Bunları bize açıklayabilir misiniz?

İbadetler insanı Allah’a götürür demiştim. Ama ibadete tapmamak lazım ve onları aşka yolculuk gibi görmek lazım. Nasıl ki namaz, insanı yok eden kendi varlığından arındıran, kul olarak, kişi olarak, varlık olarak başlayıp secdede yok eden bir ibadetse, zekât da kendi nefsinden verebilmenin zevkini yaşamak demektir. Ama sadece Allah’ın emrettiği şekilde malının kırkta birini vermekle olmaz. Eğer bir evladınız varsa mutlaka onun zekâtı bir yetime hizmettir. Bir ev varsa onun zekâtı misafir ağırlamaktır. Eğer bir ilim biliyorsak onun zekâtı, o ilmi paylaştırmak. Aşkımız varsa aşktan bütün yaratılmışları sevmek şeklinde zekât vermek gerekir. Bu sohbetlerin zekâtı da dedikodudan kesilmektir. O halde yaşarken her şeyin zekâtını vermek lazımdır. Yani her konudaki bize ait lütufların başkalarıyla paylaşılarak Allah’a borcumuzun ödenmesi gerekiyor bunun için çok önemli.

ALLAH’LA İRTİBATI ARTIRIRSAK, BU DÜNYAYI CENNET HALİNE ÇEVİREBİLİRİZ

Bu âleme Allah’ı tanımak,  nefsimizi tekâmül ettirmek için geliyoruz. Allah’ımızı tanımak için de kendi yokluğumuzu, hiç’liğimizini idrak etmemiz gerekiyor. Peki, tüm bunları başarabilmenin en doğru formülü nedir?

Tüm bunları başarabilmemizin en doğru formülü Sevgiliyle irtibatı artırmaktır. Aşk aşk aşk. Aşk yalnızca Allah’a karşı duyulan bir histir. Allah’ı tanımak, onu sevmek, onun ne derece verici olduğunu, ne kadar af edici olduğunu, ne kadar kullarıyla bir ve beraber olduğunu ve ayırımsız sevdiğini idrak etmek lazım. Bunun için de ilim öğrenmek lazım. Yani Allah’a ait ilmi öğrenmek, Kurana ait ilmi öğrenmek, Peygamberi tanımak onun hakikatine ermek lazım. İşte bütün bunları yaparsak Allah’la irtibatı artırırsak, bu dünyayı cennet haline çevirebiliriz.    

    ÜNYE KENT GAZETESİ

1 Yorumlar