İlk ve Son

Sevdim mi? Sevdim. Her akşam 2 bölüm izleyerek 4 akşamda bitirdim. Bizim oyuncular "ohhh dijital platformlar iyiki var, bol bol sevişelim, sürekli küfredelim, nasıl olsa sansüre uğramayacak" diye düşünerek bir rahatlamışlar sanki.  Açık saçık bir yerleri görünmemesine rağmen, bayağı uzun tutulmuş sevişme sahneleri sanki dizinin olmazsa olmazı olmuş ! 

Gelelim dizi hakkındaki düğer düşüncelerime.

Blu Tv’de izlediğim İlk ve Son 8 bölümlük bir dizi. Deniz ve Barış’ın 10 yılı aşan ilişkilerini bir başından bir sonundan kesitler halinde izliyorsunuz. İnsan ilişkilerine dair psikolojik bir bakış sergiliyor,  aile travmalarının üstlerinde yarattığı baskı ve ilişkilerdeki etkisi.  Bir geçmişten bir şimdiden gel-gitlerle  süren sahneler, Deniz ve Barış’ın fiziksel görünüşlerindeki, kıyafetlerindeki değişiklik incelikli bir iş olduğunu ve çok özenle çalışıldığını gösteriyor. 

Birbirlerine delice aşık olan çiftimizin yıllar içinde kanlı bıçaklı olup ayrılma noktasına nasıl gelebildiğini görüyoruz. Özge Özpirinçci ve Salih Bademci oynamıyor adeta Deniz ve Barış oluyorlar. İyi oyuncular olduğu gerçeğini tekrar görmüş oldum, hayran kaldım ikisine de. Çiftimizin hayatında travmalar, kayıplar, sevgisizlik veya aşırı sevgi kişiliklerinin oluşmasına katkı sağlamış ve bu da tabi ki ilişkilerini şekillendiriyor. Onların çılgın ve dengesiz hayatlarının nedenlerini bize sorgulatıyor. Deniz’in bir sahnedeki itirafında olduğu gibi; Deniz’le Barış ateşle barut gibiler; Barış fitili ateşliyorsa, Deniz körükle yürüyor üzerine.

İlk ve Son’da Türk dizi tarihinde ilk kez rastladığımız, bambaşka bir dublaj seçeneği var: Terapist! “Ah keşke bu dış sesi sadece biz duymasaydık da, bu iki salak şu terapistin karşısına otursaydı ve eteklerindeki taşları dökseydi!” diyebileceğimiz türden bir özellik eklemiş Blu TV bu diziye. 

Dublaj seçenekleri arasında “Terapist” özelliğini açtığınızda karakter psikolojisi açısından kritik olan sahnelerde psikolog Eren Yüksel’in mevzuları herkesin anlayacağı bir dille çözümlemesini tiyatro sanatçısı Ali Rıza Kubilay’ın seslendirmesi ile dinliyorsunuz. 

Ama burada bahsettiğimiz sadece ilişki çözümlemesi değil. Baş karakterlerden başlamak üzere bazı kritik yan karakterlerin de o sahnedeki davranışlarının, sözlerinin arka planında ne yatıyor, neden ve nasıl bu sözleri sarf ediyorlar, hangi bireysel süreçler onları bu noktaya getiriyor gibi detaylı çözümlemeleri duymak mümkün.

Üstelik bu anlamlı analizler dizi akarken dinlenebiliyor; yani görüntü ya da ses akışı arka planda devam ediyor. Dublaj mantığı alttaki sesin üzerine bindiğinden esas konuşmaları pek tabii kaçırıyorsunuz. Bu, dilerseniz açabileceğiniz bir özellik. İster terapisti dinleyip, yayını birkaç dakika geri alarak karakterlerin orijinal diyaloğuna geri dönebilirsiniz, ister tam tersi. (KAYNAK

Bu seçeneği bilmiyordum,  bir de bu seçenekle bir kaç bölümü izleme isteği duydum bu açıklamayı okuyunca.

4 Yorumlar

  1. Salih Bademci özellikle Kulüp'teki performansı ile beni tekrar büyülemişti, muazzam bir yetenek. Blu Tv üyeliğim yok ne yazık ki ama çok merak ettim. Selam ve sevgiler Fatmacım <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım kulüpte muhteşemdi sahiden, burada da öyle
      teşekkürler bu güzel yorumun için

      Sil
  2. Terapist ilginçmiş Maviannem.
    2. Sezonda Özge Özprinççi olmayacakmış diye okudum izlemedim bu yuzden izleyeyim bari sevgiler kocaman 💖💖

    YanıtlaSil