@nefesyayinevi ‘nin @kerimguc’ün Karantina günlerinde yaptığı canlı yayınlarda bir çok değerli insanı tanıma şansım oldu. Onlardan biri ise Mecit Ömür Öztürk'tü. Dervişin Teselli Koleksiyonu kitabını çok merak ettim. Yazar diyor ki; Kadim teselli ustalarıyla, teselliye muhtaç gönülleri buluşturmak, bu kitabın varoluş sebebi! Sokrates, Hegel,Kant, Yunus Emre, İmam Gazali, Dostoyevski, Cibran.... 
Kimler yok ki içinde. Bir çok gönül doktoru, hikmet aşıkları, acılarını kelimenin büyülü dünyasında dindirmeye uğraşan kalem erbabları. Doğudan Batıdan 99 Teselli...
Birkaç Teselliyi paylaşmak istiyorum burada. Altını çizdiğim satırlar; 

İnkişaf Tesellisi: 
Kişinin istidatlarına göre davranması ve yaşaması ona dünyada ve ahirette kolaylıklar sağlayacaktır....
Dünyaya geldiğimiz günden daha anlamlıdır neden dünyaya geldiğimizi anladığımız gün....
En iyi uçan kuşlar en zorlu düşmanlar tarafından tehdit edilenlerdir genellikle...
İnsan bir şeye ihtiyaç duyduğunda veya bir tehlikeden ürkmeye başladığında onun gizli yetenekleri, istidatları, potansiyelleri ortaya çıkmaya başlar. 

Rububiyet Tesellisi:
Musibetler karşısında rıza ve tevekkül, iman sahibi olmanın alametidir. 
Bela da, afiyet de Allah'tandır. İnsan başındaki müsibetleri rıza ve memnuniyetle karşılayabiliyorsa Cenabı-ı Hakk'tan ve O'nun rububiyetinden ; yani O'nun tercih ettiği eğitimin şeklinden razı oluyor demektir.

Ölçü Tesellisi:
Biz bütün nesne ve durumları, duyu organlarımıza ve zihnimize küçülterek alıyorsak, yaşadığımız musibetleri bunun aksine oldukları gibi algılamaya çalışma eğilimindeyiz, büyük bir hata değil midir?
Bu küçültme etkinliğine aşırı iyimserlik ve Pollyanna'cılık gözüyle bakılmamalıdır.......
Gerçekte büyük bir sorunu hafife almak Pollyanna'cılık olabilir ancak abartılmış bir sorunu, normal seviyelerine döndürmek, tam bir gerçekliktir.

Mercek Tesellisi:
Aynı hadisenin hem saadet veren, hem kalbi daraltan yanları mevcuttur. İnsana düşen, çirkin olanı bırakıp güzel olana yönelmek, sıkıntılı yönlere değil ferahlatan yönlere dikkatini yoğunlaştırmaktır.
Her şey yolunda gitse bile kalbindeki karanlık sebebiyle hayatı ve olayları daima karanlık gören insanlar vardır. Bir bilge, hep olumsuzluğa odaklananları, çiçekleri bırakıp sadece yaraların üzerine konan sineklere benzetir. 
Yaşadığımız hadise ferahlık kaynağı olmak yerine, kasvet sebebi olmuşsa, teferruata bakmamız gereken yerde bütüne, bütüne bakmamız gereken yerde teferruata dikkat kesildiğimizden dolayıdır.

İmtihan Tesellisi
İddia imtihanı gerektirir.
Bir divan şairinin dediği gibi, "Pervane olanlar narda bellolur."
İnsanların kalplerinin altın mı, bakır mı olduklarının tesbit edilmesi, inanç ve düşüncelerinde samimi olup olmadıklarının kendilerine gösterilmesi açısından müsibetler zaruridir. Bir değil, on değil, yüz kere sınandığı halde, aynı inanç ve kararlıkta olan birinin, prensiplerine ve inançlarına bağlılığı ve samimiyeti zirvede demektir. 

Dervişin Teselli Koleksiyonu'nda 99 Teselli ve 100.olarak Dervişin Duası yer alıyor.

Mecit Ömür Öztürk'ün bu eserini ilgiyle okuyacağınızı ve başucu kitabı yapacağınızı düşünüyorum. 
"İnsan mutlu olduğunu bilmediği için mutsuzdur. Mutlu olduğunu fark eden kişi o anda mutlu olacaktır." Dostoyevski

"Güçlü olman seni mutlu etmeyebilir. Ama mutlu olman seni güçlendirecektir." TS. Eliot

"Gözyaşı ile yıkanan yüzden daha temiz bir yüz olamaz." William Shakespeare

"No pain nogain-Çile yoksa kazanç da yok" İngiliz Özdeyişi

"Aydınlıkla karanlığı, savaşla barışı, yükselişle düşüşü yakından tanımış olan kişi hayatı gerçekten yaşamış sayılır." Stefan Zweig

"Bir şeyden onu görmezden gelerek değil ancak onu yaşayarak kurtulabiliriz." Cesare Pavese

1 Yorumlar