İnsan psikolojisi eğitimi almak isterdim. Gerçi çalışma hayatında 25 seneyi deviren biri olarak az çok insan psikolojisinden anlar oldum. Neyi neden ve niçin yaptığı insanların şıp diye anlaşılıyor aslında. Karakterleri çok farklı çalışanların bir arada olması gerçekten de zor ve uyum sağlanması güç bir durum çoğu zaman. Zamanla alışıyorsun senin dengeni bozmasına izin vermiyorsun bu tiplerin. Ama başlarda zor tabi. O nedenle yeni işe başlayacak gençlere belki biraz fikir verir yazdıklarım.
Çalışma hayatında gözlemlediğim olumsuz  insan tipleri;

1. Yaptıkları işten hiç memnun olmayan sürekli söylenenler.
2. Amirlerinin yüzüne canım cicim yapıp, arkasını döndüğünde suratını ekşitip dedikodusunu yapanlar.
3. Her fırsatta çevresine nasihat verenler.
4. Eleştiri ve dedikoduyu hayatlarının merkezine oturtup hiç bir şeyi beğenmeyenler. Bu tipler genelde her şeyden şikayet ederler ancak, sürekli şikayet ettikleri işte 20 yıl çalıştıkları görülmüştür :)
5. Çiseden nem kapanlar! Sen "Merhaba ne haber bu aralar neler yapıyorsun?" dersin o altında bir bit yeniği arar. İçinden şunları geçirebilir "bu da ne meraklı her gördüğünde benim ne yaptığımı soruyor"
6. Ara bozucular. Senin yanına oturur sohbet açar, sana birini çekiştirir, sen de bir iki laf edersen yandın demektir. Gider söylediklerini şu senin için böyle diyor diyerek aranızı açar.
7. Dolduruşa getirenler. Sürekli biri hakkında olumsuz bir sürü fikrini söyler, sen de o kişiye karşı o kişiyi tanımasan da ön yargı oluşur. Belki de tanıdığında senin fikrin bambaşka olacaktır o kişiye karşı.
8. Yalandan iltifat edenler. Kıyafetine, takına, kaşına, gözüne bolca iltifat edip sana hoş görünmeye çalışırlar. Sen gittiğinde söylediklerinin tam tersini söyleyerek seninle dalga geçerler.
9. Asabiyetli, ukalalar. Küçük dağları onlar yaratmıştır. Burnundan kıl aldırmazlar. Herşeyi onlar bilir, birşeyi beğenmezler, ahkam kesmeye bayılırlar. 
10. Kendine Müslümanlar. Ben onlara bu adı taktım. Ne akar ne kokarlar. Yaniii, kimseye bir faydaları dokunmaz zararları da olmaz. İnsani yanlarının pek olmadığını düşünüyorum ben bu tiplerin.

Korkmayın gençler, iyi özellikli insanlar da var tabi ki. 
Olumlu insan tiplerini sonraya saklıyorum :)
Onları bir sonraki yazımda paylaşacağım....

1 Yorumlar

  1. Fatma hanım bende 25 yılını devirmiş bir çalışan olarak yazınızı okurken her maddeye uygun kişilik gözümün önüne geldi resmen sonrada bayağı güldüm demekki benim gibi düşünenler var diye şu anda bende kinseyi sallamıyorum artık emekliye doğru giderken...sevgilerimle

    YanıtlaSil