Me-How ile yolumuz bir festivalde kesişti. Stantları öyle çekiciydi ki, birbirinden sevimli hayvan dostlarımız gülümseyerek Merhaba diyorlardı sanki. Satılan her bir üründen elde edilen gelir sokak hayvanları yararına kullanılıyor. Tangün ve İrena bana Me-How Projesinden bahsedince çok heyecanlandım. Bu çorbada benim de bir tutam tuzum olabilirse ne mutlu bana. 

Projeyi daha çok kişiye duyurmak ve destek verilmesini sağlamak için  onlarla aşağıdaki röportajı gerçekleştirdik. Hayallerindeki simülasyon ve doğal yaşam parkını hayata geçirmek  için  sponsor desteklerine ihtiyaçları var.

 -         Tangün Aytuğ CANER kimdir neler yapar sizi tanıyabilir miyiz?

Üniversite öğreniminden önce çeşitli firmalarda yazılım ve veri tabanı uzmanı olarak çalışarak teknoloji alanında kendimi geliştirmeye yöneldim. Üniversite sonrasında birkaç firmada ortaklık yaptıktan sonra kendi şirketim olan I2 Network & Technologies Ltd. Şti. firması üzerinden teknoloji alanında projeler geliştirmeye devam etmekteyim.
Hayvanlar ile arkadaşlığım çok küçük yaşta başladı, ilk öğretim hayatımdan itibaren evimden hiç hayvan eksik olmadı. Kedilerim, köpeklerim, balıklarım ve kuşlarımla büyüdüm. 2011 yılında bir organizasyonda en az benim kadar hayvan delisi İrena Selma KIRCALI ile tanıştım. O günden bu yana birlikte hayvan dostlarımıza ve SAHİPSİZ olan her canlıya çözümler üretmeye çalışıyoruz. 

BEN... ?  NASIL...?  

-         Projenin adı ilgi çekici neden Me-How ?
 Projemize kedi, köpek seslerinden esinlenerek Me-How? adını verdik. Bu güne kadar Sen de yardım edebilirsin, sen de hayat kurtarabilirsin” dediğimiz kişilerden, “Ben?... Nasıl?...” şeklinde cevaplar aldığımız için bu ismi verdik.
Bu projeyle şehirlerdeki muhtaç sokak hayvanları adına yapılan çalışmaları; bilişim teknolojilerinden destek alarak düzenli, kontrollü ve yeterli hale getirmeyi hedefliyoruz. 
-         Ekibinizde kimler var? Kaç kişi çalışıyorsunuz projede?
      Projeye başladığımız günden bu yana arkadaşlarımız en büyük destekçimiz oldu. Karşılaştığımız her sorun; alanında uzman arkadaşlarımızın yardımıyla çözüldü. Me-How? Projesi’ne inanan gönüllülerimiz bizleri asla yalnız bırakmadı.
 Biz çok kalabalık bir aileyiz. Proje yöneticisi Tangün Aytuğ CANER ve ben proje koordinatörü İrena Selma KIRCALI Me-How projesinin kemik kadrosu olsak da Me-How’a inanan herkes bizim ekibimiz içinde yer alıyor.


-  Me-How?  Projesi ile şehirlerdeki muhtaç sokak hayvanları adına yapılan çalışmaları bilişim teknolojilerinden destek alarak düzenli, kontrollü ve yeterli hale getirmeyi amaçladığınızı söylüyorsunuz. Bu nasıl gerçekleşecek?

Me-How Projesi 2012 yılından buyana genç beyinler tarafından titizlikle ihtiyaç tespitleri ve anketler doğrultusunda Ar-Ge çalışmaları yapılarak geliştirilen bir proje. Türkiye’nin sokak hayvanları yararına yürütülen ilk ve tek bilişim destekli sosyal sorumluluk projesi olan “Me-How?” Microsoft, Google, Amazon, Coca Cola, Habitat kalkınma, Avrupa birliği, Birleşmiş Milletler ve bir çok değerli kurum ve de kuruluşun desteği ile Microsoft Ankara’da yapılan Startup Weekend yarışmasında derece almıştır. Projemiz Birleşmiş Milletler-Kalkınma Programı basın bülteninde yayınlanmıştır.

SOKAK HAYVANLARI İLE ENGELLİLERİ BULUŞTURACAĞIZ

-         Sokak hayvanlarının terapi köpeği olarak eğitilip ülkemizde yeni olan “Animal Assisted Therapy” engelli insanlar için hayvan destekli terapi uygulamasında çalıştırılması da bu projede var değil mi? Bunu nasıl yapmayı planladınız?
 Ortak görüş olarak sahipsiz hiçbir canlı olmaması gerektiğini düşünüyor ve buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sokaklarda yaşam savaşı veren, kimse tarafından sahiplenilmeyen ve hayatını idame ettiremeyen hayvanları kurmayı planladığımız doğal yaşam parkında; alanında uzman kişiler ile tam gün rehabilitasyon ve eğitime tabi tutup, yetiştirdiğimiz hayvanları engelli vatandaşlarımız ile buluşturmayı hedefliyoruz. 
                                                                                                                                                     Microsoft_Ankara ekibi
-         Me-How? Projesi’nin bilişim destekli hayvan koruma ve kurtarma projesi olduğunu söylüyorsunuz. Hayvanlar, bilişim ve bilgi teknolojileri nasıl bir arada toplanacak?

Tüm hayvan severlerin kolaylıkla kullanabileceği bir simülasyon platformu oluşturup; çocukların, yetişkin bireylerin ve çeşitli nedenlerden dolayı hayvanlarla yakın temas kuramayan kişilerin dahi sokak hayvanlarına yardım edebilmelerini ve bunu yaparken de eğlenebilmelerini sağlayacağız.
Oluşturulan simülasyon ile destekçiler yardımlarının hangi amaçlar dahilinde nerelerde kullanıldığını da online olarak takip edebilecekler.


 OYNAMAK İÇİN ALMA, YAŞATMAK İÇİN OYNA

 -         Ülkemizdeki sokak hayvanlarının çevre ve sağlık şartları, barınakların sosyal ve ekonomik durumu büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Bu büyük sorunları çözebilecek mi bu proje?
Hayvanlara yönelik olanaklarının az olması,  sağlık ve beslenme hizmetlerinin eksikliği, büyüyen, gelişen hayat şartları ile insanların duyarsızlaşması, bu konuda gerekli eğitimlerin ve mekanizmaların olmaması ya da yetersiz olması hayvanların doğal yaşam standartlarını iyileştirilmesine olan katılımın önündeki engellerden birisidir. Ayrıca, ülkemizdeki özel eğitim kurumları engelli vatandaşları toplumdan farklılaştırıp izole etmeye yönelik eğitimler vermektedir. Engelli vatandaşların yalnız ve sahipsiz kaldıkları senaryosuna dair çalışma yürüten hiçbir kurum yok.
-         Sokak hayvanları ve engelli vatandaşları meslek sahibi etmeyi amaçlıyorsunuz? Bunu nasıl başaracaksınız? Bu konuda nasıl bir desteğe ihtiyaç duyuyorsunuz?
 Türkiye’de belediye ve derneklerin hizmet alanları içerisinde bulunan hayvan bakım evleri, barınaklar ve rehabilitasyon merkezlerini; bilişim teknolojilerinden  yararlanarak güçlendirici ve geliştirici hizmetler oluşturmayı amaçlıyoruz. Sponsor desteği ile sağlık, dayanışma, danışma, eğitim ve rehabilitasyon merkezi kurmak ve bu hizmetlerin sürekliliğini sağlamak; bu merkezlere gelen sokak hayvanlarını rehabile edip terapi hayvanı olarak görevlendirmek, merkeze gelen engelli vatandaşlara bu terapi hayvanları vasıtasıyla rehabilitasyon sağlamak, ilerleme gösteren engelli vatandaşlara merkez dahilinde görevler vererek, maaş/ SGK sağlayıp emekli etmek, zaman içinde tüm il ve ilçelerde benzeri hizmet ve çalışmaları yapabilecek hale getirmeyi istiyoruz.


HAYALİMİZ DOĞAL YAŞAM PARKI VE SİMÜLASYONU


-         Avrupa ülkelerinde hayvanlar için doğal yaşam parkı projeleri olduğunu biliyoruz. Siz de kimsesiz hayvanlar için Doğal Yaşam Parkı oluşturmayı hedefliyorsunuz. Bu konuda mali desteği nasıl sağlayacaksınız?
 Bizler, bünyesinde kimsesiz hayvanlar için oluşturulacak bir Doğal Yaşam Parkı ve Doğal Yaşam Parkı simülasyonu bulunduran Me-How? Projesi ile sorun olan kaynak kıtlığına ek mali destek sağlanmasını amaçladık. Çocuklar ve yetişkinler oyunlar ile eğlenip aynı zamanda eğitilirken kimsesiz hayvanlara da yardım edebilecekleri bir platforma daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyoruz.
 Fakat elbette ki simülasyon ve doğal yaşam parkının kuruluş aşamasında sponsor desteklerine ihtiyacımız var.

MEHOWSHOP GELİRİ İLE SOKAK HAYVANLARININ BAKIMINI YAPIYORUZ

-         Ankara’da sokak hayvanlarının durumu nedir? Bize biraz bilgi verebilir misiniz? Size bu projede Belediyeler STK’lar destek oldu mu?
Ankara ilçelerinde yapılan son araştırmalar sonucunda sağlanan verilere göre yerel kuruluşlar ve STK’ların himayesinde bulunan hayvan barınakları, rehabilitasyon merkezleri ve bakım evlerinde ki sahipsiz hayvan sayısı çok fazladır. Son tahminlere göre sokaklarda kimsesiz ve muhtaç sahiplendirilebilecek yada topluma kazandırılabilecek hayvanların sayısı da evcil hayvanların 4 katına ulaşmıştır. Mevcut olan barınaklardaki yetersizlik (kontenjan, alan, hekim, tıbbi malzeme, destekçi) bu hizmetlerin yeterli olmaması ve bakım evi sayılarının artmasını sağlayacak kaynakların kıt olması verilen hizmetin yetememesine sebep oluşturuyor.
 İşbirliği içinde çalışmalar yürüttüğümüz ve bize manevi destekte bulunan, yanımızda olan STK’lar var.
 Projemizi sunduğumuz gerek belediyeler gerekse özel firmalar kaynak kıtlığı dolayısıyla elimizden tutamadılar. Bizler de her zaman kedilerin kazanmadığına ikna olup projemize destek oluşturacak, en azından bakımını üstlendiğimiz hayvanların tedavi, aşı ve beslenme giderlerini karşılayabilecek MeHowShop’u kurduk.
-         Me-How Ekibi şimdiye kadar çeşitli organizasyonlarda bulundu bunlardan bahsedebilir misiniz? Buradan elde ettiğiniz gelirle neler yapıyorsunuz?
 Me-how ekibi bir çok seminer, konser, kermes, festival ve şenlik ile hayvanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Organizasyon gelirleri ile Ankara’nın bir çok ilçesinde ve ülkenin çoğu il ve ilçelerinde besleme, aşılama, kısırlaştırma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler Park Me-how? ile sonuç verecek sokaklar hiçbir canlıya zarar verilmeden hayvansızlaştırılacak.
Me-how? Park’ta alışılmış barınak görünümünden çok uzak, temiz ve steril bir ortam yaratılacaktır. Aynı zamanda sosyal bir tesis olacak bu parkta hijyen, sağlık, sosyallik ve güvenlik ön planda tutulacak.
Microsoft_istanbul ekibi
- Me-How'a katılmak isteyen veya yardım etmek isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Aşağıda verdiğimiz adreslerden ve telefonlardan bize ulaşabilirler. İlginize çok teşekkür ediyoruz Mavianne.
projectmehow@gmail.com 
0 506 3863469-
 050638mehow numaralı telefon @mehowofficial 
fb.com/mehowshop
fb.com /mehow.co
fb.com /groups/mehow

2 Yorumlar

  1. Yine çok faydalı bir konuyu işlemişsin maviannem . Ne kadar güzel yürekli insanlar allah yollarını açık etsin

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ve önemli bir yazı. eline sağlık mavişim.

    YanıtlaSil