14-15 Nisan 2009 tarihinde 10. ODTÜ Sanat Festivali çerçevesinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonunda sergilenen “Son Star" müzikli oyunu; Son yıllarda hergün sayıları artan televizyon yarışmalarından çıkan günü birlik şöhretlerin yaşadığı günü birlik sahte dostlukları mizahi bir dille anlatan traji komik bir oyun.

Ankara Müzikal Tiyatronun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Tamer Aykut ile gösteri öncesi yaptığımız kısa söyleşi;

MAVİANNE: Ankara Müzikal Tiyatrosundan ve oyuıncularınızdan bize biraz bahsedebilir misiniz?

TAMER AYKUT: Ankara müzikal tiyatrosu oyuncularının %95’i ODTÜ mezunu, hepsi kendi iş alanında kariyer sahibi başarılı insanlar. İş güç sahibi bu oyuncuların hepsinin gönlünde bir sanat aşkı var. Bu nedenle benim de ODTÜ mezunlarına verdiğim 8 aylık bir kurs sürecim oldu. Bu kurs, sanatla içiçe olmak isteyenleri bir araya getirdi. Kurs süreci sonunda, onların içinde en yetenekliler, en istekliler, sanatla beraberliklerini devam ettirmek isteyenlerle biraraya geldik ve Ankara Müzikal Tiyatrosunu 2008 yılında kurduk.

Ben 25 yıldır opera solist sanatçısıyım. Bu süre zarfında 2 ayrı müzikalim operada sahnelendi. Onları sahneye koyup, müziklerini yazdım. ”Son Star” 3. müzikli oyunum. Bu sefer de özel grupla tiyatro yapmayı denedim. Oyuncular ile aynı zamanda gönül birliği oluştu. Oyuncuların hepsi benim sıfırdan yetiştirdiğim öğrencilerimdir. İlk tiyatro oyunculuk derslerini, ilk şan derslerini ben verdiğim için, onlar benim evlatlarım gibidir. Biz bir aile gibiyiz, bu oyunun başarısının anlamı çok farklı, çok özel bir durum.

MAVİANNE: Oyuncuların amatör olması bu oyuna daha farklı bir enerji katmış olmalı.

TAMER AYKUT: Evet doğru söylüyorsunuz. Zaten bu enerji olmasa bunu başarmamız imkansızdı. Çünkü, bir düşünün devet oprera balesinde yüzlerce kişinin yaptığı işi biz hep kendimiz yaptık. Dekorlar, kostümler, ışık, aklınıza ne geliyorsa herşeyi biz yaptık. Arkadaşlarımızın hepsi bir görev üstlendi. Herkes bir ucundan tuttu. Bir müzikli oyunda devlet kurumlarının imkanlarını ve bizim imkansızlıklarımızı karşılaştıracak olursak, hakikaten çok özel bir iş çıkıyor ortaya.

MAVİANNE: Türkiyede müzikli oyun çok az bildiğim kadarıyla. Her oyuncunun hayalidir müzikal oynamak ve siz bu hayali amatör oyuncularla gerçekleştiriyorsunuz. Çok özel bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu konuda siz ne söylemek istersiniz?

TAMER AYKUT: Hakikaten özel olduğu kadar da, riskler taşıyan bir durum herkes için. Ama biz, birbirimize çok inandık. Ben onların başaracağına çok inandım onlar da benim bu inancıma inandılar. Böyle karşılıklı bir güven söz konusu. Bu sene bu iki temsili yapıp sezonu kapatacağız. Asıl ekim ayından itibaren ”Son Star”ı yeniden bir sezon oynamak üzere açacağız. Yeni sezonda perdelerimizi açtığımızda daha da oturmuş yerleşmiş bir şekilde olacak oyunumuz.

MAVİANNE: Temsillerinizi yeni sezonda da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezindeki sahnede mi oynamayı düşünüyorsunuz?

TAMER AYKUT: Biz 10. ODTÜ Sanat Festivali kapsamında özel bir anlaşma yaptık . Seneye farklı bir sahnede oyunlarımızı oynayabiliriz. Bu akşam oyunumuzun dünya prömiyeri diyebiliriz. Biliyorsunuz ilk defa sahnelenen oyunlara dünya prömiyeri deniyor.

MAVİANNE: İzleyicilerin oyuna karşı tüm tepkilerini bu akşam alacaksınız. Neler hissediyorsunuz?

TAMER AYKUT: Tüm yorumları gerek teknik gerek sanatsal her bakımdan tepkileri değerlendireceğiz. Yaz dönemine giriyoruz, tatil döneminde önümüze koyacağız tüm eleştrileri, süzeceğiz.

Yeni bir oyun ve ilk temsil, daima çok riskli ve ürkütücüdür. Bilinmezdir çünkü.Yıllarca oynanmış oyunları bilirsiniz, nasıl bir tepki olacak. Yeni oyunda, seyircinin tepkisini bilmiyorsunuz, birşey kurgulamışsın nasıl gideceğini bilmiyorsunuz. O yüzden çok heyecanlıyız bugün.

MAVİANNE: Oyuncuılarınızı merak ediyorum, yaş ortalaması nedir, kaç kişiler?

TAMER AYKUT: Genellikle 20-25 ile 30-35 arasında. Çoğunluğu ODTÜ’nün çeşitli bölümlerinden mezun olan iş güç sahibi insanlar. Şu anda 16-17 oyuncumuz var. Önümüzdeki yıl dışarıdan yeni sanatçılar alıp kadroyu güçlendirmek istiyorum. Nitelik olarak oyuncularımdan çok memnunum ancak, sayı olarak artırmak istiyorum. Farklı kültürden farklı yerlerden oyuncular ile daha güçlü bir ekip olabileceğimize inanıyorum. Bizim için Oyuncuların kapasitesi, yeteneği ve isteği önemli.

MAVİANNE: Yeni alacağınız kişileri bir eğitime tabi tutmayı planlıyor musunuz?

TAMER AYKUT: Şimdiki oyuncular böyle bir kurstan geçmişlerdi. Ancak, bundan sonra böyle bir eğitim düşünmüyorum. Kalabalık bir ekiple daha fazla oyun yapmak mümkün olacak. 2. veya 3. oyun yapma şansımız olabileceğini düşünüyorum. Hatta, bir tane de çocuk oyunu yapalım istiyorum.

MAVİANNE: Gönüllülük usulü ile mi yürütüyorsunuz Ankara Müzikal Tiyatrosunu, gelir beklentisi var mı?

TAMER AYKUT: Bırakın gelir beklentisini, bu oyunun dekoru kostümü ve gözle görülmeyen çok fazla giderleri, orkestra, stüdyo kayıtları hep grubun kendi içerisinden sağlandı.

MAVİANNE:Bu söyleşi için size teşekkür ediyorum. Güzel bir temsil olmasını diliyorum. Son olarak bize söylemek istediğiniz şeyler var mı?

TAMER AYKUT: Son Star oyunu yaklaşık 6 aylık bir sürecin sonunda çıktı. Herkesin profesyonel hayatta işleri olduğu için her gün prova yapamadık haftada ortalama 2 gün çalışarak hazırlandık. Bundan sonra güzel bir tatil yapalım diyorum. Inşallah yeni sezonda daha fazla enerjimizi toplamış bir şekilde devam edeceğiz. Ben size ilginizden dolayı teşekkür ediyorum.

18 Yorumlar

  1. Tekrar tekrar tebrikler ediyorum. Nice röportoja, yazıya nazaran içi boş sorular sormuyor, bilinçli ve cevap doyuruculuğu taşıyan soruların sayesinde her yazın/röportajın zvkle okunuyor Mavianne'm. Bir kez de bunun için tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. ne guzel yazıydı bır cırpıda okudum sız degme gazetecılere tas cıkartırsınız masallah :)

    YanıtlaSil
  3. AMATÖRLERİN YAPTIĞI HER ŞEY BANA HER ZAMAN DAHA GÜZEL, DAHA SAMİMİ VE İÇTEN GELİR O YÜZDEN İZLEMEYİ ÇOK İSTERDİM BU OYUNU DA...
    RÖPORTAJI İYİ Kİ YAPMIŞSIN YOKSA ÇOK ÇOK SEVDİĞİM EDİTH PİAF'I DİNLEME GİBİ BİR KEYİFTEN MAHRUM KALACAKTIM...
    SESSİZ SİNEMA GİBİ DOLANIYORUM İNTERNETTE, KULAKLIĞI TAKMAYI UNUTUYORUM HEP, RÖPORTAJ OLUNCA ŞÖYLE BİR ALICI GÖZÜYLE BAKIM BLOĞA DEDİM VE EDİTH PİAF'I GÖRDÜM İYİ Kİ GÖRMÜŞÜM ŞİMDİ TEKRAR DİNLEYECEĞİM...

    YanıtlaSil
  4. ya fatma süpersinya maşşalahhhhhhhhhhhhhh

    YanıtlaSil
  5. Gazetelerin en gözde muhabirlerini bile aratmayacak niteliktesin tatlım..Ben senin sanatsal faaliyetlere yönelik yazılarını da büyük bir keyifle okuyorum..Belki de bu yazıları yazan benim çok sevdiğim canım arkadaşım olduğu için kimbilir:))

    YanıtlaSil
  6. maviannecimmm harikasınnn,senin gibi harika bir röportaj olmuş elinee sağlık.

    YanıtlaSil
  7. bir tiyatro sever16 Nisan 2009 16:32

    Gerçekten son star müzikalini seyreden biri olarak röportajınızı bir çırpıda okudum ve büyük bir zevk aldım tıpkı oyunu seyrederken aldığım haz gibi. Raportajınızdan dolayı tebrikler ve teşekkürler. İnanın bu kadar olur çünkü oyunu seyrederken bu grup bayağı ilgimi uyandırdı profosyonellermi yoksa amatör bir grupmu çünkü oyunda ışık, dekor, seslendirme tam anlamıyla mükemmeldi oyuncularda tabi. Onun için bu amatör tiyatro grubu hakkında ne öğrenmek istiyorsam röportajınızda tam anlamıyla onu buldum. Böyle toplulukların hem desteklenmesi açısından hemde insanların bu tür gruplardan mahrum kalmaması için kitlelere duyurulması gerçekten çok önemli. Sizi bu girişiminizden dolayı yürekten kutluyor ve saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
  8. Fatmacığım,
    Eline sağlık her zamanki gibi mükemmel bir raportaj olmuş, arkadaşımla ne kadar gurur duydum bilemezsin. Bu tiyatro grubunu tanıyan biri olarak daha doğrusu bu oyunun sergilenmesinin dekorundan tut süflörüne kadar perde arkasını bildiğim için bu kadar emeğin büyük bir başarıyla tamamlanması büyük bir mutluluk. Seninde bu mutluluğubizlerle paylaşarak güzel bir röportajla süslemen büyük incelik. İyiki varsın arkadaşım.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir röportaj olmuş.Tiyatroyu da çok sevdiğim içim heyecanla okudum.Umarım bu oyunu da izleme fırsatı bulabilirim.

    YanıtlaSil
  10. Bu arada size bir ödülüm var.Bloguma uğrarmısınız:))

    YanıtlaSil
  11. mavianne acaba ne zaman benim önemli bir sanatci oldugumu anlayip beni önemseyip sonunda benimle rep. yapcak merak ediyorum! :P

    YanıtlaSil
  12. Çok hoş röportaj olmuş.Ağzınıza,ellerinize,yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Su gibi okudum:)Çok güzel olmuş tebrikler...

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Mavianne yine cok güzel bir röportaj kutluyorum.Böyle güzel olusumlardan haberimiz olmasi her ne kadar seyretmek imkanim olmasada güzeldi.Bu ülkede herseye ragmen güzel seylerde olmasi mutlu ediyor insani.sevgilerimle
    asis

    YanıtlaSil
  15. kanki ya yine süper olmuş. Sen bu röpörtajlarını bir yerde toplasan diyorum ha!. çOOK ÖPTÜM

    YanıtlaSil
  16. Harika bir röportaj, bir çırpıda okudum, başarılarının devamını görmek dileğimle sevgiler mavianne

    YanıtlaSil
  17. Röportaj gerçekten çok keyifliydi (okuması). Tiyatro daha da güzel görünüyor görsellerden...

    YanıtlaSil