"Mavi Ay” benim için 80'li yıllarda her Cuma akşamı merakla ve heyecanla beklediğim, başrolünde  Buruce Wills ve Cybill Shepherd’in yer aldığı komedi dedektif dizisinin adıydı. 30 Ağustosta Mavi Ay gerçekleşecek dediklerinde tabi ki ilk olarak aklıma bu dizi geldi. 


76 yıl sonra ilk defa dünyanın her yerinden 2020 yılında görülen Mavi Dolunay bu sene de 30 Ağustosta 04:36'da görülmüş. Biz kumsala gittiğimizde ay sadece bizim bildiğimiz dolunaydı, o saati bekleyemedik. Gökbilimcilerin açıklamasına göre, ayın rengi değişmiyor sadece Dünya'da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında dolunay bir süreliğine mavi tonlarda görünüyormuş.


Bir de Merkür Retrosu olayı var bugünlerde. 23 Ağustos-15 Eylül arasında Merkür Başak burcunda gerileyecekmiş. Peki ne oluyor bu Merkür Metrosunda diyecek olursanız; Merkür retrosu bilgiyi işleyen, sözlü olarak iletişim kuran ve çevremizde olup bitene bir anlam ifade eden bir geçişmiş. Merkür gerilemesi nedeniyle ortaya iletişim, anlaşma, ifade, yolculuklar, ticaret, seyahat ve elektronik aletler gibi konularda aksaklıklar, gecikmeler veya hatalar çıkarabilirmiş.

Bu konularda engin bilgi sahibi kişiler tarihimizin her döneminde yer alıyormuş malumunuz. XV. yüzyılın sonları ile XVI. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış bir alan astroloji. O zamanlar Osmanlı sarayında bulunan müneccimbaşılar, ilmiye sınıfına mensup, medrese mezunu kişiler arasından seçilmekteymiş. Onların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok görevi bulunmakla birlikte, takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapıyorlarmış.

Başta cülus olmak üzere savaş, doğum, düğün, denize gemi indirilmesi, has atların çayıra salınması, padişahın yazlık ve kışlığına gitmesi gibi birçok önemli, önemsiz konuda müneccimbaşılar uğurlu saat tesbit ederlermiş. Diğer taraftan kuyruklu yıldızların geçişi, zelzele, yangın, Güneş ve Ay tutulmaları gibi önemli astronomi hâdiseleri ile olağanüstü olayları da müneccimbaşılar takip eder ve yorumları ile birlikte saraya bildirirlermiş.

Günlük burç yorumlarını okumak dışında şimdiye kadar pek de bu konuya ilgi göstermemiştim. Ancak çevremde "ay burcun Terazi olabilir bir de güneş burcuna bakmalısın” diyen arkadaşlar olmaya başlayınca ister istemez merak ediyorsunuz bu konuları. Güneş burcunun kişiliği, yükselen burcun dış görünüşü, ay burcunun ise duygusal karakteri anlattığını öğrendim. Güneş Burcu doğduğumuz güne göre, Yükselen Burç doğduğumuz gün, ay, yıl, yer ve saate göre, Ay Burcu ise ayın Zodyaktaki geçişine göre hesaplanıyormuş.

2 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Ben de mavi ayın görüleceği gün saat 04:00'den 05:00'e kadar ayı izledim. Ancak, ayın dolunay olmasının yanı sıra mavilik falan fark edemedim. Her yerden değil de özel coğrafyalardan mı mavi ay görülecekti? Konuya da fazla hakim olmadığım için, vazgeçtim. Ben sadece yeni ayı bir de dolunayı izlerim. Benim üzerinde yaşadığım coğrafyadan ilk yeni ayı görmek mümkün değil. Ben ancak üçüncü günden itibaren görebiliyorum. Önemli olan ilk günü görmektir, ancak ilk günü görmek çok zormuş.

    Diğer türlü gök olaylarından çıkarılan gelecek okuma olaylarına hiç itibar etmem. İşte doğum tarihlerine göre burçların belirlenmesi ve günlük burç yorumlarına hiç bakmam.
    İlginç ve güzel bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil
  2. instada var hep retrolar :)

    YanıtlaSil